Rusia a folosit yuanul pentru a ocoli sancțiunile occidentale, dar Beijingul schimbă foaia. Cine pune presiune pe China

22 Iun. 2023, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iun. 2023, 11:25 // Actual //  bani.md

Rusia a folosit yuanul chinezesc pentru a ocoli sancțiunile occidentale, dar această „ușă laterală” se poate închide, potrivit agențiilor de presă internaționale.

Rusia a folosit yuanul chinezesc pentru a ocoli sancțiunile occidentale

Rusia a folosit yuanul pentru a evita sancțiunile – dar cel puțin o bancă chineză importantă a restricționat transferurile din Rusia din cauza temerilor de sancțiuni secundare din Occident, scrie BusinessInsider.

Banca Chinei, un mare creditor chinez, a început să restricționeze tranzacțiile care utilizează yuanul între clienții ruși și creditorii din SUA, Uniunea Europeană, Elveția și Marea Britanie, a informat duminică canalul privat de știri de afaceri RBC, citat de reprezentanți. de la Modulbank și Finam.

Restricțiile afectează transferurile care implică Banca Chinei ca corespondent sau intermediar al băncii care mută bani din Rusia către țări terțe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Decizia nu a fost luată de China, ci mai degrabă de UE și SUA. Așa încearcă să intensifice presiunea sancțiunilor prin sufocarea canalelor alternative sub formă de yuan”, Pavel Semyonov, președintele consiliului de administrație. de Modulbank, a declarat pentru RBC, printr-o traducere din Novaya Gazeta Europe. Semyonov a declarat pentru RBC că clienții ruși mai pot face transferuri de yuani în cadrul rețelei Bank of China.

Dmitri Lesnov, șeful Finam pentru servicii pentru clienți și dezvoltare, a declarat pentru RBC că banca impune restricția de transfer din cauza temerilor de sancțiuni secundare sau alte restricții.

Bank Finam a confirmat pentru Insider că a primit o notificare cu privire la restricțiile Băncii Chinei privind tranzacțiile cu yuani.

„Restricțiile au afectat puțin Bank Finam – doar o mică parte din plățile în yuani a fost transferată prin Banca Chinei”, a declarat Andrey Shulga, președintele băncii, pentru Insider. El a adăugat că creditorul a găsit deja căi alternative de plată pentru plățile afectate.

Reprimarea de către Banca Chinei a transferurilor intermediare de yuani vine pe măsură ce economia rusă a devenit mai dependentă de monedă pe fondul sancțiunilor din cauza războiului din Ucraina, inclusiv interzicerea unor bănci rusești de la sistemul global de mesagerie financiară SWIFT.

Yuanul chinez a depășit dolarul american ca monedă cea mai tranzacționată în Rusia în februarie și martie, potrivit Bloomberg.

O mare parte din utilizare este legată de comerțul Rusiei cu China. În mai, Reuters a raportat, citând directori comerciali cu cunoștințe directe despre această problemă, că China a folosit yuanul pentru aproape tot petrolul rusesc cumpărat în ultimul an.

Semyonov a declarat pentru RBC că transferurile de yuani rusești către SUA și UE au reprezentat doar 3% din toate transferurile în valută.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO