Rusia a plătit în ruble dobânzile pentru două emisiuni de eurobonduri denominate în dolari, pentru a evita un default

24 Iun. 2022, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iun. 2022, 08:34 // Actual //  bani.md

Ministerul rus al Finanţelor a anunţat joi că a plătit în ruble dobânzile pentru două emisiuni de eurobonduri denominate în dolari, pentru a evita un default al datoriei publice, transmite Reuters citată de News.ro.

Rusia a avut probleme să efectueze plăţile pentru obligaţiunile sale internaţionale în valoare de 40 de miliarde de dolari de când i-au fost impuse sancţiuni dure în urma invadării Ucrainei, pe 24 februarie.

Cele mai recente plăţi, care se ridică la 12,51 miliarde de ruble (234,5 milioane dolari), erau datorate pentru nouă emisiuni de obligaţiuni cu maturitate în 2027 şi 2047, ai căror termeni nu permit plăţi în ruble.

”Obligaţiile de plată pentru obligaţiunile de stat ale Federaţiei Ruse au fost îndeplinire în totalitate de Ministerul Finanţelor”, a anunţat instituţia într-un comunicat.

Termenii ambelor emisiuni de obligaţiuni în dolari prevedeau că plăţile pot fi făcute în anumite condiţii în euro, lire sterline sau franci elveţiei, dar nu şi în ruble. Ambele emisiuni au o perioadă de graţie de 30 de zile pentru efectuarea plăţilor.

Pentru evitarea unui default, fondurile trebuie plătite în moneda corectă, în conturile deţinătorilor de obligaţiuni, îm termenul prevăzut.

Ultimele transferuri de bani către Depozitarul Naţional pentru Reglemente au avut loc după ce preşedintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret pentru stabilirea unor proceduri temporare în vederea respectării obligaţiilor de plată a datoriilor externe de către Rusia.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău