Rusia acuză Statele Unite că au „înrobit” Uniunea Europeană

06 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intervine foarte frecvent pentru a apăra pozițiile Moscovei în politica internațională și, mai ales, referitor la invadarea Ucrainei, care a început pe 24 februarie. Joi, 1 decembrie, a avut o nouă conferință de presă, de data aceasta prin videoconferință, pentru presa străină acreditată în Rusia și a mers mult mai departe decât de obicei în încercarea sa de a justifica ofensiva armatei ruse în țara vecină.

Potrivit afirmaţiilor sale, infrastructurile ucrainene, ținta tirurilor masive de rachete de la începutul lunii octombrie și care au lăsat aproape jumătate din țară fără electricitate, „oferă potențial de luptă forțelor armate ucrainene, batalioanelor naționaliste. Atacurile sunt efectuate cu arme de înaltă precizie”. „Sunt dezactivate și instalațiile energetice de care depinde funcționarea Armatei ucrainene și de care depinde livrarea unei cantități uriașe de arme pe care Occidentul le furnizează Ucrainei pentru a-i ucide pe ruși”, a punctat șeful diplomației ruse.

În opinia sa, condamnările unor astfel de bombardamente de către guvernele și presa din Occident uită acțiunile SUA și ale Alianței Atlantice împotriva altor țări. „Comparați isteria dezlănțuită acum în mass-media occidentală cu ceea ce s-a întâmplat când Statele Unite au bombardat Irakul”, a spus Lavrov, înainte de a afirma că „în fosta Iugoslavie, NATO a bombardat și un centru de televiziune din Belgrad pe motiv că a servit propagandei de război a inamicului”.

„Acum, ceea ce se întâmplă înseamnă că NATO se întoarce la acele priorități conceptuale care au fost dezvoltate acum 73 de ani, în vremea Războiului Rece. Nimic nu s-a schimbat: vor să-i țină pe ruși în afara Europei. Americanii au înrobit deja toată Europa și îi țin sub control nu numai pe germani, ci întreaga Uniune Europeană”, a spus ministrul rus de Externe.

În opinia sa, „Statele Unite trăiesc acum în detrimentul Europei și vor beneficia de criza economică și energetică în care” a căzut Bătrânul Continent. „Vor vinde gaz Europei de patru ori mai scump decât gazul rusesc pe care îl cumpăra înainte (…) și vor aloca sute de miliarde de dolari subvenții industriei lor pentru a îndepărta investitorii din Europa și a o dezindustrializa”. Lavrov consideră că Washingtonul „încearcă să construiască securitate fără Rusia și Belarus. Nu avem nevoie de acest tip de securitate. Întreaga securitate a Europei constă în faptul că s-a supus complet Statelor Unite (…) al căror plan este să epuizeze stocurile de arme ale Europei pentru a le vinde pe ale sale”.

Ministrul rus consideră că „acest instinct de bază, care nu a dispărut niciodată de la americani sau alți membri NATO, explică cursul spre extinderea nesăbuită a acestui bloc militar, care a devalorizat și semnificația principală a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa – OSCE – ca instrument colectiv de garantare a securității egale și indivizibile”. Lavrov afirmă că Occidentul, și în special Statele Unite, „încearcă de mulți ani să

obţină o preluare a OSCE”.

Discursul lui Lavrov a avut loc într-un moment în care miniștrii de Externe OSCE se întâlneau joi şi vineri în orașul polonez Lodz. „Decizia Poloniei, care prezidează în prezent OSCE, de a refuza participarea ministrului de externe Serghei Lavrov la reuniunea ministerială a organizației de la Lodz din 1 și 2 decembrie este fără precedent și provocatoare”, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat emis pe 19 noiembrie.

Varșovia s-a justificat, explicând că delegația rusă nu ar trebui să „includă persoane sancționate de Uniunea Europeană după agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei din 24 februarie”, cu referire directă la Lavrov, care a acuzat, joi, și Misiunea Specială de Supraveghere a OSCE în Ucraina că „adună informații, cooperează cu serviciile secrete occidentale, transmite informații armatei ucrainene și ajută la reglarea fină a focului asupra pozițiilor miliției din Donețk și Luhansk”. Potrivit relatării sale, OSCE a furnizat Kievului şi „informații de la camerele sale de supraveghere de lângă linia frontului”.

În legătură cu eventualele discuții de pace, șeful diplomației ruse a subliniat că „atunci când suntem acuzați că am solicitat în mod constant un fel de negociere pentru a câștiga timp pentru a aduna forțe suplimentare pentru operațiunea militară specială, acest lucru este în același timp ridicol și regretabil, pentru că oamenii mint, mint făţiş. Nu am cerut niciodată negocieri, dar am spus mereu că dacă cineva are interes într-o soluție negociată, suntem gata să ascultăm”.

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău