Rusia acuză Statele Unite că au „înrobit” Uniunea Europeană

06 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, intervine foarte frecvent pentru a apăra pozițiile Moscovei în politica internațională și, mai ales, referitor la invadarea Ucrainei, care a început pe 24 februarie. Joi, 1 decembrie, a avut o nouă conferință de presă, de data aceasta prin videoconferință, pentru presa străină acreditată în Rusia și a mers mult mai departe decât de obicei în încercarea sa de a justifica ofensiva armatei ruse în țara vecină.

Potrivit afirmaţiilor sale, infrastructurile ucrainene, ținta tirurilor masive de rachete de la începutul lunii octombrie și care au lăsat aproape jumătate din țară fără electricitate, „oferă potențial de luptă forțelor armate ucrainene, batalioanelor naționaliste. Atacurile sunt efectuate cu arme de înaltă precizie”. „Sunt dezactivate și instalațiile energetice de care depinde funcționarea Armatei ucrainene și de care depinde livrarea unei cantități uriașe de arme pe care Occidentul le furnizează Ucrainei pentru a-i ucide pe ruși”, a punctat șeful diplomației ruse.

În opinia sa, condamnările unor astfel de bombardamente de către guvernele și presa din Occident uită acțiunile SUA și ale Alianței Atlantice împotriva altor țări. „Comparați isteria dezlănțuită acum în mass-media occidentală cu ceea ce s-a întâmplat când Statele Unite au bombardat Irakul”, a spus Lavrov, înainte de a afirma că „în fosta Iugoslavie, NATO a bombardat și un centru de televiziune din Belgrad pe motiv că a servit propagandei de război a inamicului”.

„Acum, ceea ce se întâmplă înseamnă că NATO se întoarce la acele priorități conceptuale care au fost dezvoltate acum 73 de ani, în vremea Războiului Rece. Nimic nu s-a schimbat: vor să-i țină pe ruși în afara Europei. Americanii au înrobit deja toată Europa și îi țin sub control nu numai pe germani, ci întreaga Uniune Europeană”, a spus ministrul rus de Externe.

În opinia sa, „Statele Unite trăiesc acum în detrimentul Europei și vor beneficia de criza economică și energetică în care” a căzut Bătrânul Continent. „Vor vinde gaz Europei de patru ori mai scump decât gazul rusesc pe care îl cumpăra înainte (…) și vor aloca sute de miliarde de dolari subvenții industriei lor pentru a îndepărta investitorii din Europa și a o dezindustrializa”. Lavrov consideră că Washingtonul „încearcă să construiască securitate fără Rusia și Belarus. Nu avem nevoie de acest tip de securitate. Întreaga securitate a Europei constă în faptul că s-a supus complet Statelor Unite (…) al căror plan este să epuizeze stocurile de arme ale Europei pentru a le vinde pe ale sale”.

Ministrul rus consideră că „acest instinct de bază, care nu a dispărut niciodată de la americani sau alți membri NATO, explică cursul spre extinderea nesăbuită a acestui bloc militar, care a devalorizat și semnificația principală a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa – OSCE – ca instrument colectiv de garantare a securității egale și indivizibile”. Lavrov afirmă că Occidentul, și în special Statele Unite, „încearcă de mulți ani să

obţină o preluare a OSCE”.

Discursul lui Lavrov a avut loc într-un moment în care miniștrii de Externe OSCE se întâlneau joi şi vineri în orașul polonez Lodz. „Decizia Poloniei, care prezidează în prezent OSCE, de a refuza participarea ministrului de externe Serghei Lavrov la reuniunea ministerială a organizației de la Lodz din 1 și 2 decembrie este fără precedent și provocatoare”, a declarat Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat emis pe 19 noiembrie.

Varșovia s-a justificat, explicând că delegația rusă nu ar trebui să „includă persoane sancționate de Uniunea Europeană după agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei din 24 februarie”, cu referire directă la Lavrov, care a acuzat, joi, și Misiunea Specială de Supraveghere a OSCE în Ucraina că „adună informații, cooperează cu serviciile secrete occidentale, transmite informații armatei ucrainene și ajută la reglarea fină a focului asupra pozițiilor miliției din Donețk și Luhansk”. Potrivit relatării sale, OSCE a furnizat Kievului şi „informații de la camerele sale de supraveghere de lângă linia frontului”.

În legătură cu eventualele discuții de pace, șeful diplomației ruse a subliniat că „atunci când suntem acuzați că am solicitat în mod constant un fel de negociere pentru a câștiga timp pentru a aduna forțe suplimentare pentru operațiunea militară specială, acest lucru este în același timp ridicol și regretabil, pentru că oamenii mint, mint făţiş. Nu am cerut niciodată negocieri, dar am spus mereu că dacă cineva are interes într-o soluție negociată, suntem gata să ascultăm”.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău