Ucraina a golit stocurile de armament ale Occidentului: Refacerea va dura 10-15 ani

06 Dec. 2022, 05:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2022, 05:03 // Actual //  Lupu Eduard

Completarea stocurilor de muniţii de artilerie occidentale, diminuate semnificativ în urma ajutorului oferit Ucrainei pentru a opri invazia rusă, va necesita 10-15 ani, estimează proprietarul unei mari companii cehe producătoare de armament, citat Reuters, informează Agerpres.

Cu o industrie militară foarte dezvoltată, Republica Cehă, pe lângă armele şi muniţiile standard NATO pe care le produce, a produs de asemenea numeroase arme şi muniţii sub licenţă sovietică şi are astfel o industrie de apărare compatibilă cu nevoile armatei ucrainene, fiind acum o piesă importantă în ajutorul militar oferit Ucrainei, ajutor pentru care guvernul de la Praga s-a arătat foarte deschis. În timpul scurs de la invazia rusă, Republica Cehă a livrat Ucrainei muniţii, sisteme de apărare antiaeriană, tancuri, blindate şi arme uşoare.

Potrivit lui Michal Strnad, care deţine compania cehă producătoare de armament Czechoslovak Group (CSG), în pofida fluxului consistent de muniţii primite, trupele ucrainene nu au muniţii suficiente, întrucât în urma ajutorului oferit Ucrainei armatele statelor occidentale se confruntă cu o diminuare a propriilor stocuri, în timp ce capacităţile de producţie sunt limitate.

Compania cehă CSG realizează în prezent circa 25-30% din producţia europeană de obuze de calibrul 155 mm standard NATO.
„Muniţia de artilerie este un produs foarte greu de găsit astăzi (…) Estimez că va fi nevoie de 10-15 ani pentru completarea stocurilor” armatelor occidentale în urma războiului din Ucraina, subliniază Michal Strnad.

Societatea sa are o capacitate de producţie anuală de 80.000-100.000 de obuze de artilerie, în timp ca capacitatea pe ansamblul Europei este de 270.000-300.000 de obuze pe an. Pentru a-şi extinde producţia, CSG va angaja încă 250-300 de lucrători, cu scopul de a-şi creşte capacitatea la 150.000 de obuze pe an, dar acest proces va necesita circa doi ani din cauza termenelor lungi de achiziţie a echipamentelor de producţie.

Michal Strnad estimează că armata ucraineană trage săptămânal circa 40.000 de obuze folosind cele câteva sute de tunuri primite din partea ţărilor occidentale, iar industria de apărare a acestora din urmă nu face faţă unei asemenea cadenţe. Prin urmare, „adevărul este că astăzi ucrainenii trag mai puţin decât ar putea, pentru că nu au destule muniţii”, remarcă proprietarul companiei cehe de armament.

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:54 // Actual //  Lupu Eduard

Elon Musk a redobândit titlul de cea mai bogată persoană din lume.

Potrivit Bloomberg, directorul executiv al Tesla Inc. l-a depăşit miercuri pe magnatul industriei produselor de luxul, Bernard Arnault, după ce acţiunile companiei LVMH au scăzut cu 2,6% în tranzacţiile de la Paris.

Musk şi francezul în vârstă de 74 de ani au fost la egalitate pentru primul loc în acest an în Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogate 500 de persoane din lume.
Arnault l-a depăşit pentru prima dată pe Musk în decembrie, în condiţiile în care industria produselor de lux a comportat o rezistenţă semnificativă în faţa inflaţiei. LVMH, conglomeratul fondat de Arnault, este deţinătorul unor mărci precum Louis Vuitton, Fendi şi Hennessy.

Credinţa în vigoarea industriei produselor de lux începe să se estompeze pe fondul unei potenţiale încetiniri a creşterii economice, în special pe piaţa chineză. Acţiunile LVMH s-au prăbuşit cu aproximativ 10% din aprilie, ştergând, în cadrul acestui proces, 11 miliarde de dolari din averea netă a lui Arnault într-o singură zi.

Între timp, Musk a câştigat peste 55,3 miliarde de dolari în 2023, în mare parte datorită Tesla. Constructorul auto cu sediul în Austin – care reprezintă 71% din averea miliardarului – a crescut cu 66% de la începutul anului până în prezent. Averea lui Musk este evaluată acum la aproximativ 192,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg, în timp ce Arnault a coborât la 186,6 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău