Rusia amenință inamicii cu „Torpila Apocalipsei”, care a devenit funcțională. Dispozitivul este cu încărcătură nucleară

11 Iul. 2022, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Iul. 2022, 13:19 // Actual //  bani.md

Vineri, 8 iulie, Rusia a pus în serviciu activ primul submarin dotat cu drone nucleare subacvatice. Submarinul Belgorod a fost plasat în oraşul Severodvinsk, situat în nordul Rusiei, acolo unde este sediul Flotei de Nord.

Punerea în funcțiune a primului submarin rusesc cu propulsie nucleară fusese amânată la finele anului 2021, din cauza pandemiei de COVID-19, scrie presa din Rusia.

Acest submarin poate lansa o „torpilă autonomă intercontinentală, cu propulsie nucleară şi încărcătură nucleară”, numită Poseidon, despre care expertul naval HI Sutton spune că este cea mai mare armă de acest tip, dar și că are o încărcătură nucleară de două ori mai puternică decât a rachetelor balistice lansate din submarine. De altfel, Poseidon provoacă de 30 de ori mai multe pagube decât o torpilă obișnuită.

Poseidon, supranumită „Torpila Apocalipsei”, poate fi detonată, în caz de război, în proximitatea orașelor statelor inamice. Drona din dotare este capabilă să creeze un tsunami puternic, radioactiv, contaminând zona țintită cu cobalt-60. Submarinele construite pentru a transporta torpila Poseidon sunt Project 09852 Belgorod (face parte din clasa Oscar, de mari dimensiuni) şi Project 09851 Habarovsk, cele două submarine fiind lansate la apă, prima dată, în 2012, respectiv anul 2014.

Despre submarinul Habarovsk, presa internațională scrie faptul că are capacitatea de a transporta șase vehicule submarine „speciale”. Totuși, torpila Poseidon necesită mai mult timp înainte de atingerea țintei, poate chiar zile, însă „avantajul” acesteia este dat de faptul că atacul este greu de contracarat, în ciuda sistemelor de apărare existente.

În mai 2022, Dmitri Kiseliov, propagandistul Moscovei de la postul TV Russia-1, amenința Marea Britanie și Irlanda cu utilizarea torpilei Poseidon, capabilă să producă un tsunami nuclear. Rusul Kiseliov spune că arma are un randament de 100 de megatone și că poate provoca un tsunami radioactiv, înalt de 500 de metri, însă specialiștii Occidentului au contestat declarația propagandistului rus, conform Adevărul.ro.

Pe canalul său de Telegram, fostul președinte rus a scris că: „Aceste propuneri (încercări de a crea tribunale sau instanțe pentru așa-zisa anchetă a acțiunilor Rusiei – notă TASS) sunt nule din punct de vedere juridic. Ideea de a pedepsi o țară care are cel mai mare potențial nuclear este absurdă în sine. Și poate reprezenta o amenințare la adresa existenței omenirii”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO