Rusia distruge industria cărnii de pasăre a Ucrainei

07 Apr. 2022, 08:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2022, 08:25 // Actual //  bani.md

„Acesta nu este primul depozit de alimente de lângă Kiev distrus de trupele ruseşti în ultima vreme. Inamicul atacă securitatea alimentară a Ucrainei.“

Companiile producătoare de carne de pasăre din Ucraina raportează pierderi însemnate provocate de invazia Rusiei şi de atacurile directe ale acestei ţări asupra activelor şi depozitelor din industrie, potrivit poultryworld.net.

Cel mai mare producător de ouă al Ucrainei, Avangard, a anunţat că agresiunea rusă i-a provocat pierderi semnificative legate de capacitatea de producţie, mai multe ferme importante fiind închise şi distruse, în timp ce la alte ferme păsările au fost lăsate fără hrană, fiind „condamnate la moarte“. Până în acest moment, pierderile financiare totale ale companiei au ajuns la 1,5 miliarde de grivne (50 milioane de euro).

„În special Chornobayivska, cel mai mare conglomerat de ouă din Europa, din regiunea Kherson, nu-şi mai poate hrăni păsările, transporta muncitorii către fermă şi transfera produsele finite către clienţi din cauza atacurilor ruseşti“, au declarat reprezentanţii Avangard. Alimen­tarea cu electricitate a fermei de ouă a fost tăiată, iar producţia acesteia a fost suspendată, Unele dintre produsele finite şi găinile ouătoare au fost donate populaţiei în contextul bombarda­mentelor intense, însă cea mai mare parte a efectivului de păsări a fost sacrificat pentru că acestea nu mai puteau fi hrănite, au adăugat aceştia.

„Aproape 3 milioane de găini vor pieri fără posibilitatea ca acestea să fie eliminate într-un mod sustenabil din punctul de vedere al mediului. În viitorul apropiat, alte active ale companiei, ferma de ouă din satul Makariv şi cea din Brovary, din regiunea Kievului, s-ar putea găsi într-o situaţie similară“, au mai anunţat oficialii Avangard, adăugând că firma ar putea pierde astfel 1 milion de capete.

Închiderea facilităţilor cheie de producţie ar putea avea drept rezultat o penurie de ouă de găină în Ucraina, a avertizat compania.
Chiar şi într-o astfel de situaţie, Avangard ajută populaţia şi forţele armate ucrainene. De la începutul agresiunii ruseşti, compania a donat sute de mii de ouă. Compania donează de asemenea carburanţi şi alte resurse.

Cel mai mare crescător de pui de carne din Ucraina, MHP, a anunţat la rândul său că a suferit pierderi de 230 milioane de grivne (7,1 milioane de euro) după ce trupele ruseşti au bombardat cel mai mare depozit de alimente congelate din Ucraina, aflat în satul Kvitneve din regiunea Kievului. Pe lângă MHP, marile lanţuri de retail foloseau la rândul lor acest depozit.

„Acesta nu este primul depozit de alimente de lângă Kiev distrus de trupele ruseşti în ultima vreme. Inamicul atacă securitatea alimentară a Ucrainei“, au avertizat reprezentanţii companiei.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ