Rusia își pregătește terenul pentru preluarea Transnistriei. Planurile Moscovei pentru enclava separatistă

13 Aug. 2022, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Aug. 2022, 15:48 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova a îndemnat pretinsele autorități din stânga Nistrului să purceadă la elaborarea măsurilor suplimentare pentru a proteja teritoriul și populația Transnistriei. Recomandarea a fost făcută de Ministerului Apărării al Federației Ruse la masa rotundă desfășurată pe 21 iulie în cadrul Consiliului Federației „Participarea Federației Ruse la operațiunea de menținere a păcii în Transnistria – 30 de ani de pace și stabilitate în regiune”.

Documentul semnat de către senatorii ruși Alexander Rakitin și Vladimir Dzhabarov, conține recomandări cu privire la pașii pe care trebuie să le întreprindă departamentele ruse în lumina situației actuale din Transnistria, scrie novostipmr.org.

În special, Ministerul Apărării al Federației Ruse este, de asemenea, instruit să „implementeze toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța forțelor de menținere a păcii rusești și a cetățenilor ruși”.

Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei i s-a recomandat „să continue îmbunătățirea serviciilor consulare pentru cetățenii ruși care locuiesc în Tranistria”. Alături de aceasta, autorii rezoluției mesei rotunde solicită Ministerului Afacerilor Externe „să elaboreze un set de măsuri împotriva Republicii Moldova în cazul unor acțiuni neprietenoase împotriva contingentului rus de menținere a păcii” și „să consolideze activitatea de informare în ceea ce privește informarea publicului despre sarcinile și rezultatele pozitive ale operațiunii de menținere a păcii timp de 30 de ani din Transnistria.

Comitetelor Consiliului Federației pentru apărare și securitate și pentru afaceri internaționale li se recomandă „să continue monitorizarea situației politico-militară din regiunea Europei de Est”, precum și să interacționeze cu Ministerul de Externe și cu Ministerul Apărării „în ceea ce privește îmbunătățirea cadrul de reglementare pentru asigurarea regională și consolidarea securității naționale a Federației Ruse”.

La masa rotundă a Consiliului Federației Ruse au participat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și pretinsul ministru de externe al regiunii separatiste, Vitalii Ignatiev.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău