Rusia își pregătește terenul pentru preluarea Transnistriei. Planurile Moscovei pentru enclava separatistă

13 Aug. 2022, 15:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Aug. 2022, 15:48 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova a îndemnat pretinsele autorități din stânga Nistrului să purceadă la elaborarea măsurilor suplimentare pentru a proteja teritoriul și populația Transnistriei. Recomandarea a fost făcută de Ministerului Apărării al Federației Ruse la masa rotundă desfășurată pe 21 iulie în cadrul Consiliului Federației „Participarea Federației Ruse la operațiunea de menținere a păcii în Transnistria – 30 de ani de pace și stabilitate în regiune”.

Documentul semnat de către senatorii ruși Alexander Rakitin și Vladimir Dzhabarov, conține recomandări cu privire la pașii pe care trebuie să le întreprindă departamentele ruse în lumina situației actuale din Transnistria, scrie novostipmr.org.

În special, Ministerul Apărării al Federației Ruse este, de asemenea, instruit să „implementeze toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța forțelor de menținere a păcii rusești și a cetățenilor ruși”.

Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei i s-a recomandat „să continue îmbunătățirea serviciilor consulare pentru cetățenii ruși care locuiesc în Tranistria”. Alături de aceasta, autorii rezoluției mesei rotunde solicită Ministerului Afacerilor Externe „să elaboreze un set de măsuri împotriva Republicii Moldova în cazul unor acțiuni neprietenoase împotriva contingentului rus de menținere a păcii” și „să consolideze activitatea de informare în ceea ce privește informarea publicului despre sarcinile și rezultatele pozitive ale operațiunii de menținere a păcii timp de 30 de ani din Transnistria.

Comitetelor Consiliului Federației pentru apărare și securitate și pentru afaceri internaționale li se recomandă „să continue monitorizarea situației politico-militară din regiunea Europei de Est”, precum și să interacționeze cu Ministerul de Externe și cu Ministerul Apărării „în ceea ce privește îmbunătățirea cadrul de reglementare pentru asigurarea regională și consolidarea securității naționale a Federației Ruse”.

La masa rotundă a Consiliului Federației Ruse au participat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și pretinsul ministru de externe al regiunii separatiste, Vitalii Ignatiev.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău