Rusia, pe cale să devină o „colonie de resurse“ pentru China

22 Mart. 2023, 06:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mart. 2023, 06:43 // Actual //  bani.md

Relaţiile dintre China şi Rusia devin din ce în ce mai apro­piate pe măsură ce divergenţele cu Vestul se adâncesc, însă acestea sunt asimetrice, înclinând în favoarea Chinei.

Cu ocazia vizitei preşedintelui chi­nez Xi Jinping în ţara sa, preşe­dintele rus Vladimir Putin a salutat modelul economic al Chinei ca fiind „mult mai eficient“ decât cel al altor ţări, o recunoaştere a susţinerii acor­date de Beijing Moscovei de la inva­darea Ucrainei anul trecut, comerţul bilateral dintre cele două ţări atin­gând un nivel record de 190 miliarde de dolari în 2022, scrie Financial Times.

„Sancţiunile au exacerbat relaţia deja asimetrică dintre Rusia şi China“, arată Maria Shagina, de la International Institute for Strategic Studies. „E greu de ascuns faptul că Rusia este acum partenerul inferior“.
Moscova vede dependenţa eco­no­mică de China drept crucială pen­tru perspectivele sale de a câştiga răz­boiul, potrivit unei persoane apropia­te Kremlinului. În timp ce ajutorul Chinei în contracararea efectelor sanc­ţiunilor americane este de neîn­locuit, bogăţia de resurse naturale a Rusiei va asigura susţinerea continuă a Beijingului, a adăugat persoana citată.

„Logica evenimentelor dictează ca Rusia să devină pe deplin o colo­nie de resurse pentru China“, potrivit acesteia. „Vom fi marii furnizori ai Chinei pentru orice“.

Anul trecut, importurile Chinei de energie rusească, ce au repre­zentat peste 40% din veniturile bugetare ale Kremlinului, au crescut de la 52,8 miliarde, la 81,3 miliarde de dolari. Rusia a fost al doilea mare furnizor de ţiţei şi petrol al Chinei.

În ianuarie, Rusia a devansat Qatar, Turkmenistan şi Australia de­venind cel mai mare furnizor de gaze al Chinei.

Pe primele două luni ale acestui an, Rusia a devansat Arabia Saudită devenind cel mai important furnizor de petrol al Chinei, potrivit Reuters. Volumele au crescut cu 23,8% în termeni anuali.

Şi importurile medii zilnice de cărbune ale Chinei din Rusia au fost mai mari în primele două luni ale acestui an comparativ cu decembrie.

De asemenea, de la începutul războiului din Ucraina, China aproa­pe şi-a dublat importurile de aluminiu rusesc, în condiţiile în care unii cumpărători occidentali evită metalul exportat de ruşi, notează Bloomberg.
Importurile de aluminiu rafinat din Rusia au consemnat o creştere de 94% până la aproximativ 538.600 de tone în perioada martie 2022-februarie 2023.

Companiile chineze se grăbesc în acelaşi timp să profite şi de retragerea companiilor occidentale din Rusia, umplând golul lăsat de acestea.

Companii ca Geely şi Great Wall Motor au acaparat 17% din piaţa auto a Rusiei în 2022. În timp ce companii occidentale de la Apple la Sony, BP şi McDonald’s s-au retras din Rusia, multe firme chineze continuă să opereze acolo.

Producătorii chinezi de smartphone-uri au ajuns de exemplu să reprezinte 95% din piaţa rusească.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO