Rusia răspunde agresiv la ideea de a-i fi folosite rezervele valutare la reconstrucția Ucrainei: ”Este un act ilegal”

09 Mai 2022, 16:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mai 2022, 16:25 // Actual //  bani.md

Confiscarea rezervelor valutare îngheţate ale Rusiei şi utilizarea lor pentru reconstruirea Ucrainei este ”un act ilegal care subminează încrederea în Europa” a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko, cu privire la propunerea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrel, relatează agenţia de presă rusă TASS.

Oficialul de rang înalt al UE a propus ca Uniunea Europeană să utilizeze rezervele valutare ale Rusiei în valoare de miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina după război.

”Aceasta este distrugerea fundaţiei relaţiilor internaţionale, iar aceste decizii, dacă ar fi luate, vor afecta europenii înşişi, sistemul financiar şi vor submina încrederea în Europa şi în Occident în general, deoarece reprezintă un act absolut ilegal şi pare a fi mai mult o lege a junglei”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Gruşko.

”Aşadar, un număr mare de state, alături de Rusia, se vor ridica cu scopul de a apăra ordinea mondială bazată pe dreptul internaţional”, a subliniat Gruşko.

”Bineînţeles că aş fi de acord pentru că este o decizie plină de logică”, a declarat Borrell, întrebat dacă rezervele îngheţate ale Rusiei ar putea ajuta la finanţarea efortului de reconstrucţie al Ucrainei odată ce războiul se încheie.

”Avem banii în buzunare şi cineva trebuie să-mi explice de ce este avantajos în ceea ce priveşte banii Afganistanului şi nu ar fi pentru banii Rusiei”, a continuat el, referindu-se la decizia Statelor Unite de a folosi 7 miliarde de dolari în active îngheţate de la banca centrală a Afganistanului pentru a oferi ajutor umanitar Afganistanului şi a compensa victimele terorismului după ce talibanii au preluat puterea.

Şefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a declarat anterior că, în urma sancţiunilor occidentale, aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele de aur şi valutare ale Rusiei au fost îngheţate.

Statele occidentale au impus o serie de sancţiuni Rusiei ca răspuns la invazia în Ucraina. Banca Centrală a Rusiei a fost şi ea vizată. Pe lângă îngheţarea rezervelor de aur şi valutare, Occidentul a interzis toate tranzacţiile legate de gestionarea rezervelor, activelor Băncii Rusiei, tranzacţiilor cu orice persoană juridică care acţionează în numele sau prin ordinul autorităţii de reglementare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ