Rusia se confruntă cu un exod al creierelor, mii de oameni fug în străinătate: Am pierdut totul acolo

14 Mart. 2022, 14:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Mart. 2022, 14:04 // Actual //  MD Bani

Peste 25.000 de ruşi au sosit în Georgia de la invazia Rusiei în Ucraina. Ruşii s-au luptat să găsească locuinţe la preţuri accesibile în oraşele mari, şi mulţi dintre ei pot fi văzuţi rătăcind prin capitala Tbilisi, cu valizele şi, adesea, chiar şi cu animalele de companie, relatează BBC.

Exodul nu se opreşte la Georgia. UE, SUA, Marea Britanie şi Canada şi-au închis spaţiul aerian pentru zborurile ruseşti, aşa că aceştia se îndreaptă spre ţări în care zborurile sunt încă permise şi unde nu sunt necesare vize, cum ar fi Turcia, Asia Centrală şi Caucazul de Sud. Mulţi au fugit în Armenia, scrie ZF.

Potrivit unei estimări a unui economist rus, până la 200.000 de ruşi şi-au părăsit ţara de la începutul războiului.

Şi cetăţenii din Belarus se mişcă, fugind de represiune şi de sancţiunile occidentale impuse guvernului lui Lukaşenko pentru că a colaborat cu Vladimir Putin. Acest lucru a dus la creşterea preţurilor la zboruri şi la creşteri pe piaţa imobiliară în principalele oraşe gazdă, precum Istanbul şi capitala Armeniei, Erevan.

„Un zbor dus-întors spre Istanbul ne-a costat pe mine şi pe soţul meu mai mult decât venitul nostru lunar combinat”, a declarat Anya, care nu a dorit să îşi dea numele de familie.

Pentru ea, momentul deciziei a venit odată cu o nouă lege privind „trădarea de stat” care a intrat în vigoare în Rusia. Oricine îşi exprimă sprijinul pentru Ucraina ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare, iar Anya a crezut că ar putea fi o ţintă.

„Frica de graniţele închise, de represiunea politică şi de serviciul militar forţat este în ADN-ul nostru. Îmi amintesc că bunica mea îmi spunea poveşti despre starea de frică în care au trăit pe vremea lui Stalin, iar acum o trăim şi noi”, a spus ea.

Mulţi dintre noii emigranţi sunt profesionişti din industria tehnologică, care pot lucra de la distanţă. Un dezvoltator de jocuri video întâlnit la o cafenea din Tbilisi spune că el şi majoritatea oamenilor pe care îi cunoştea nu erau de acord cu politica rusă şi că orice protest va fi reprimat violent.

„Singurul mod în care putem protesta este să părăsim ţara, să ne luăm cu noi competenţele şi banii. Aproape toţi cei din cercul nostru au luat o decizie similară”, a spus Igor (nume fictiv). El intenţionează să părăsească capitala georgiană, deoarece nu se simte binevenit aici.

Au existat numeroase rapoarte despre gazde Airbnb care au refuzat să îşi închirieze proprietăţile unor cetăţeni ruşi şi bieloruşi.

„Ei cred că fugim din Rusia pentru că Apple Pay nu mai funcţionează acolo”, s-a plâns Igor. „Nu fugim pentru confort, am pierdut totul acolo, practic suntem refugiaţi. Geopolitica lui Putin ne-a distrus vieţile”.

De la începutul războiului, la Tbilisi au avut loc unele dintre cele mai mari mitinguri de susţinere a Ucrainei. Un sondaj recent a arătat că 87% dintre georgieni consideră războiul din Ucraina ca fiind propriul lor război cu Rusia.

Dar mulţi georgieni sunt neliniştiţi de acest aflux dramatic de ruşi, deoarece au trecut mai puţin de 14 ani de când liderul rus a invadat Georgia.

Unii se tem că preşedintele Putin ar putea pretinde că cetăţenii ruşi din străinătate au nevoie de protecţie, deoarece aceasta a fost scuza sa pentru a justifica trimiterea de trupe în regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud în 2008. Până în prezent, 20% din teritoriul georgian rămâne sub ocupaţie rusă.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO