Rusia vrea Moldova înghețată de frig. Guvernul alocă 1,7 miliarde de lei pentru achiziția metanului

23 Oct. 2021, 18:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Oct. 2021, 18:52 // Actual //  Lupu Eduard

Companiei de stat Energocom, mandată de Guvern să caute surse alternative de gaz, i se vor aloca 1,7 miliarde de lei pentru achiziția metanului. Banii vor fi alocați prin majorarea de capital a companiei, potrivit dispoziției din 22 octombrie adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii.

Transferarea mijloacelor se va efectua de către Ministerul Finanțelor în baza prezentei dispoziții, la solicitarea Agenției Proprietății Publice. Agenția Proprietății Publice va asigura, prin intermediul organelor de conducere ale SA „Energocom”, aprobarea efectuării emisiunii suplimentare închise de acțiuni.

Energocom va crea grupul de lucru pentru achiziția gazelor naturale și va încheia cu SRL „Moldovatransgaz” un contract pentru achiziționarea primelor 5 mil. m3 de gaze naturale. Prețul de achiziționare a gazelor naturale de către SRL „Moldovatransgaz” de la SA „Energocom” va acoperi cheltuielile operaționale, taxele și impozitele și nu va include profit”, se spune în dispoziție.

În perioada stării de urgență, pentru asigurarea deficitului de gaze naturale estimat, SA „Energocom” va solicita oferte de la potențialii furnizori/traderi de gaze naturale, va selecta prin intermediul grupului de achiziție instituit câștigătorul/câștigătorii în baza criteriilor tehnice, economice și financiare și va încheia contractul/contractele de vânzare-cumpărare a gazelor naturale cu furnizorii/traderii de gaze naturale în termene restrânse, cu posibilitate de prelungire a acestora.

Oferta de gaz – cel mai mic preț

În scopul standardizării și comparabilității ofertelor, SA „Energocom” va utiliza contractele tip EFET (European Federation of Energy Traders). Prețul înaintat de ofertanți va fi bazat pe prețul zilei următoare de la Bursa de Energie din Olanda TTF (Title Transfer Facility) emis de către publicația specializată Argus sau PEGAS (EEX) și ofertele vor fi cu punct de livrare: punct de interconectare Oleksiivka (UA>MD) și Ungheni (RO>MD). Criteriul de selectare va fi cel mai mic preț oferit de furnizorul de gaze.

Totodată, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în termen de 5 zile, va organiza identificarea soluției pentru valorificarea păcurii donate de către Guvernul României Guvernului Republicii Moldova pentru depășirea situației actuale.

Centru de dirijare

Potrivit deciziei Comisie pentru Situații Excepționale, va fi organizat un Centrului de Dirijare în Situații Excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova în componența conform „codului portocaliu”, începând cu data de 23 octombrie 2021, ora 08.00 (mun. Chișinău, str. Gheorghe Asachi nr.69, sediul central al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI), cu stabilirea regimului de activitate 24/24 până la o decizie suplimentară (componența concretă a efectivului participant și regimul de activitate pot fi modificate în funcție de evoluția situației operative, la decizia șefului Centrului). Conducător al Centrului domnul Alexandru OPREA, secretar de stat al MAI.

Contractul cu Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit pentru o lună. Or, deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere cu concernul rus. După vizita de ieri de la Moscova, ministrul Infrastructurii, Andrei Spănu a declarat că: ”oferta propusă, la moment, de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 09:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 09:50 // Actual //  Lupu Eduard

În prima lună a anului 2023 prin intermediul Programului Prima Casă a fost acordat doar un singur credit, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

De la lansarea Programului de stat „Prima Casă” până în prezent au fost înregistrate 8553 de cereri. Dintre acestea au fost acceptate 8102 de cereri, astfel prin intermediul Programului au fost procurate 8102 locuințe.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,43 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 2,1 miliarde de lei.

Din 8102 beneficiari 5561 sunt familii, iar 2541 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,5 ani.

Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,91 m.p., iar valoarea acestora 640,51 mii de lei. Din numărul total al locuințelor procurate, 7557 sunt amplasate în zonele urbane, iar 545 – în zonele rurale. 7338 locuințe procurate sunt apartamente, iar 764 – case de locuit individuale.

Programul Prima Casă a fost lansat cu m are  fast de fostul lider fugar Vlad Plahotniuc în anul 2018.

„Prin aceste facilități, vrem să-i încurajăm să rămână în sistemul bugetar. Totodată, extensia programului “Prima Casă” va constitui un motiv suplimentar pentru tinerii, care doresc să se angajeze în instituțiile statului”, susținea Plahotniuc.

În data de 25 ianurie 2023, Guvernul a aprobat compensarea majorării ratei dobânzii de până la 4 puncte procentuale din suma majorării. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul 2023 au fost prevăzuți 75 de milioane de lei.

Pentru a atenua impactul crizei economice asupra beneficiarilor Programului „Prima casă”, marja maximă aplicată de creditori a fost plafonată la 3%. Anul trecut, Guvernul a alocat resurse suplimentare pentru compensarea a 50% din creșterea dobânzii pentru perioada iulie – decembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău