Rusia vrea să interzică utilizarea și minarea de criptomonede

21 Ian. 2022, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Ian. 2022, 09:15 // Actual //  bani.md

Banca centrală a Rusiei a propus interzicerea utilizării și minării de criptomonede pe teritoriul Rusiei, invocând amenințări la adresa stabilității financiare, bunăstării cetățenilor și suveranității politicii sale monetare, relatează Reuters.

Mișcarea este cea mai recentă dintr-o represiune globală a criptomonedei. Guversele din Asia si până la cele ale Statelor Unite se tem că monedele digitale le-ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare și monetare, mai scrie sursa citată.

De asemenea, Bitcoin ar putea să se prăbușească sub 40.000 de dolari, pentru că Rusia a propus interdicția privind utilizarea și mineritul criptomonedelor pe teritoriul rus. Banca centrală rusă susține că moneda digitală reprezintă un risc pentru „stabilitatea financiară și suveranitatea politicii monetare”.

Rusia s-a arătat împotriva criptomonedelor, argumentând că acestea ar putea fi folosite în spălarea de bani sau pentru finanțarea terorismului. Totuși, a oferit monedelor virtuale statut legal în 2020, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plată.

Într-un raport publicat joi, banca centrală a spus că cererea speculativă a determinat în primul rând creșterea rapidă a criptomonedelor și că acestea ar funcționa precum o piramidă financiară, avertizând asupra potențialelor bule de pe piață care ar amenința stabilitatea financiară și cetățenii. „Cea mai bună soluție este introducerea unei interdicții privind mineritul de criptomonede în Rusia”, se arată în raport.

Potrivit instituției financiare din Rusia, ar trebui introdusă răspunderea pentru încălcarea interdicției legale privind utilizarea criptomonedelor ca mijloc de plată pentru bunuri, lucrări și servicii vândute și cumpărate de persoane juridice rezidente și persoane fizice. În plus, susține banca centrală a Rusiei, este necesar să se stabilească o interdicție privind organizarea emiterii, eliberării, organizării circulației criptomonedelor în Rusia și stabilirea răspunderii pentru încălcarea acestei reguli.

Ar trebui dezvoltate mecanisme de identificare a tranzacțiilor și a persoanelor care le efectuează după introducerea interdicției. Ar trebui dezvoltate mecanisme de blocare a operațiunilor care vizează cumpărarea sau vânzarea de criptomonede. Ar trebui identificat un organism autorizat, care să implementeze măsuri în acest sens”, notează Banca Centrală.

Bitcoin în scădere cu 7% și ether cu 8% în ultimele 24 de ore

Bitcoin s-a prăbușit cu peste 7% în ultimele 24 de ore și se tranzacționa la 38.5774 dolari, potrivit datelor CoinDesk. Ether, a doua cea mai mare criptomonedă în funcție de capitalizarea de piață, a scăzut cu 8% în ultimele 24 de ore, relatează CNBC.

Ether se tranzacționa la 2.860 dolari, după ce a scăzut până la 2.809,51 dolari în ultimele 24 de ore, potrivit CoinDesk, citat de Mediafax.

Scăderile înregistrate de criptomonede urmează pierderilor de pe Wall Street de joi. Nasdaq a scăzut cu aproape 5% în această săptămână, iar S&P 500 se află la a treia săptămână consecutivă de pierderi.

În condițiile în care randamentul titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani a crescut vertiginos la începutul acestei săptămâni, creșterea ratelor a determinat investitorii să renunțe la pozițiile lor în active riscante.

Un argument comun de investiție pentru bitcoin este acela că servește drept acoperire împotriva creșterii inflației ca urmare a stimulentelor guvernamentale, dar analiștii spun că riscul este că o Rezerva Federală mai dură ar putea diminua bitcoin.

Bitcoin a scăzut brusc din noiembrie, prăbușindu-se cu peste 40% de la un maxim de peste 67.500 de dolari în 2021.

Unii experți avertizează că piața cripto ar putea să se îndrepte în curând spre un declin, afectată de controlul sporit al reglementărilor și fluctuațiile intense ale prețurilor.

Realitatea Live

18 Mai 2025, 10:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Mai 2025, 10:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Comerțului din China a impus duminică taxe antidumping de până la 74,9% asupra importurilor de copolimeri POM, un tip de plastic tehnic, din Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia și Taiwan, potrivit unui anunț oficial citat de Reuters.

Cele mai mari rate antidumping, de 74,9%, au fost percepute asupra importurilor din Statele Unite, în timp ce livrările europene se vor confrunta cu taxe de 34,5%.

China a impus, de asemenea, taxe vamale de 35,5% asupra importurilor japoneze, cu excepția Asahi Kasei Corp, care a beneficiat de o cotă specifică de 24,5%.

Au fost instituite taxe generale de 32,6% la importurile din Taiwan, dar Formosa Plastics și Polyplastics Taiwan au beneficiat de rate mai mici de 4% și, respectiv, 3,8%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO