Rusia vrea să interzică utilizarea și minarea de criptomonede

21 Ian. 2022, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Ian. 2022, 09:15 // Actual //  bani.md

Banca centrală a Rusiei a propus interzicerea utilizării și minării de criptomonede pe teritoriul Rusiei, invocând amenințări la adresa stabilității financiare, bunăstării cetățenilor și suveranității politicii sale monetare, relatează Reuters.

Mișcarea este cea mai recentă dintr-o represiune globală a criptomonedei. Guversele din Asia si până la cele ale Statelor Unite se tem că monedele digitale le-ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare și monetare, mai scrie sursa citată.

De asemenea, Bitcoin ar putea să se prăbușească sub 40.000 de dolari, pentru că Rusia a propus interdicția privind utilizarea și mineritul criptomonedelor pe teritoriul rus. Banca centrală rusă susține că moneda digitală reprezintă un risc pentru „stabilitatea financiară și suveranitatea politicii monetare”.

Rusia s-a arătat împotriva criptomonedelor, argumentând că acestea ar putea fi folosite în spălarea de bani sau pentru finanțarea terorismului. Totuși, a oferit monedelor virtuale statut legal în 2020, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plată.

Într-un raport publicat joi, banca centrală a spus că cererea speculativă a determinat în primul rând creșterea rapidă a criptomonedelor și că acestea ar funcționa precum o piramidă financiară, avertizând asupra potențialelor bule de pe piață care ar amenința stabilitatea financiară și cetățenii. „Cea mai bună soluție este introducerea unei interdicții privind mineritul de criptomonede în Rusia”, se arată în raport.

Potrivit instituției financiare din Rusia, ar trebui introdusă răspunderea pentru încălcarea interdicției legale privind utilizarea criptomonedelor ca mijloc de plată pentru bunuri, lucrări și servicii vândute și cumpărate de persoane juridice rezidente și persoane fizice. În plus, susține banca centrală a Rusiei, este necesar să se stabilească o interdicție privind organizarea emiterii, eliberării, organizării circulației criptomonedelor în Rusia și stabilirea răspunderii pentru încălcarea acestei reguli.

Ar trebui dezvoltate mecanisme de identificare a tranzacțiilor și a persoanelor care le efectuează după introducerea interdicției. Ar trebui dezvoltate mecanisme de blocare a operațiunilor care vizează cumpărarea sau vânzarea de criptomonede. Ar trebui identificat un organism autorizat, care să implementeze măsuri în acest sens”, notează Banca Centrală.

Bitcoin în scădere cu 7% și ether cu 8% în ultimele 24 de ore

Bitcoin s-a prăbușit cu peste 7% în ultimele 24 de ore și se tranzacționa la 38.5774 dolari, potrivit datelor CoinDesk. Ether, a doua cea mai mare criptomonedă în funcție de capitalizarea de piață, a scăzut cu 8% în ultimele 24 de ore, relatează CNBC.

Ether se tranzacționa la 2.860 dolari, după ce a scăzut până la 2.809,51 dolari în ultimele 24 de ore, potrivit CoinDesk, citat de Mediafax.

Scăderile înregistrate de criptomonede urmează pierderilor de pe Wall Street de joi. Nasdaq a scăzut cu aproape 5% în această săptămână, iar S&P 500 se află la a treia săptămână consecutivă de pierderi.

În condițiile în care randamentul titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani a crescut vertiginos la începutul acestei săptămâni, creșterea ratelor a determinat investitorii să renunțe la pozițiile lor în active riscante.

Un argument comun de investiție pentru bitcoin este acela că servește drept acoperire împotriva creșterii inflației ca urmare a stimulentelor guvernamentale, dar analiștii spun că riscul este că o Rezerva Federală mai dură ar putea diminua bitcoin.

Bitcoin a scăzut brusc din noiembrie, prăbușindu-se cu peste 40% de la un maxim de peste 67.500 de dolari în 2021.

Unii experți avertizează că piața cripto ar putea să se îndrepte în curând spre un declin, afectată de controlul sporit al reglementărilor și fluctuațiile intense ale prețurilor.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ