Rușii de la Gazprom o întorc ca la Ploiești! Amenință cu nerecunoașterea auditului Moldovagaz

08 Feb. 2022, 18:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Feb. 2022, 18:03 // Actual //  bani.md

Rușii de la Gazprom se arată deranjat de auditul datoriei istorice de 720 mil. USD a companiei Moldovagaz. Concernul spune într-un comunicat de presă că raportul de audit riscă să nu fie aprobat de Consiliul de Observatori.

Convocarea în data de 2 februarie a Consiliului de Supraveghere Moldovagaz, care a fost programată, nu a avut loc din cauza absenței reprezentanților Guvernului Republicii Moldova. Consiliul de Supraveghere ar fi trebuit să convină asupra abordărilor de auditare a datoriei companiei față de grupul „Gazprom” pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în conformitate cu Protocolul de negocieri semnat la 29 octombrie 2021”, potrivit concernului rus.

În informația gigantului rus se spune că reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au stabilit condițiile de angajare a auditorului. După cum reiese din documentația publicată, Guvernul de la Chișinău nu a ținut cont de propunerile Gazprom care au fost trimise anterior părții moldovenești.

Abordarea unilaterală a părții moldovenești în privința condițiilor licitației pentru serviciile de audit nu pot garanta un audit obiectiv și transparent al datoriilor Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor Republicii Moldova. Or, acest lucru poate duce la faptul că rezultatele auditului nu vor fi aprobate de Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz”, avertizează Gazprom.

La 1 noiembrie 2021 a intrat în vigoare contractul de livrare a gazelor pe o perioadă de cinci ani. În urma negocierilor cu Gazprom la Sankt Petersburg în octombrie 2021, partea moldovenească și cea rusă au semnat un protocol suplimentar la contractul de furnizare a gazelor naturale.

Acesta prevede, printre altele, efectuarea unui audit al datoriei istorice pentru a depăși neînțelegerile la acest subiect. Gazprom susține că datoria malului drept al Nistrului este de 709 milioane de dolari, inclusiv penalități. Partea moldovenească consideră că această sumă este prea mare.

În același timp, problema datoriei regiunii transnistrene rămâne nerezolvată. Transnistria primește gaz printr-un singur contract cu Moldova, dar nu plătește gazul. Fondurile acumulate sunt acumulate într-un „cont de gaz” special și utilizate de autoritățile transnistrene pentru acoperirea deficitului bugetar al republicii nerecunoscute. Această datorie a malului stâng al Nistrului este deja de 7,5 miliarde de dolari.

Conform protocolului semnat, raportul de audit trebuie aprobat în ședința Consiliului de Supraveghere al Moldovagaz în luna mai 2022.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ