S-a aflat secretul algoritmilor de la Instagram: cine decide postările care îți apar și cum

09 Iun. 2021, 14:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Iun. 2021, 14:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Instagram a decis să vină cu mai multă transparență în privința algoritmilor pe care-i folosește pentru a-ți intui preferințele.

În urmă cu cinci ani, Instagram decidea să renunțe la feed-ul strict cronologic și începea să se ajute de diverși algoritmi pentru a livra postări într-o anumită ordine către utilizatori. Șeful aplicației, Adam Mosseri, a încercat să explice într-o postare pe blog cam cum funcționează algoritmii aplicației și ce se află în spatele software-ului folosit pentru a alege acel tip de conținut preferat de fiecare utilizator în parte, scrie playtech.ro.

Cum alege Instagram ce-ți place

Mosseri susține că toți algoritmii funcționează, în linii mari, în același mod, deși sunt „adaptați la modul în care oamenii folosesc aplicația”.

De exemplu, când vine vorba de primele postări care-ți apar în Feed sau primele story-uri, Instagram spune că evidențiază fotografii și videoclipuri care vin de la prieteni, familie și apropiați. Adică oameni pe care-i cunoști, pe care i-ai etichetat în pozele tale sau cu care lucrezi.

Fiecare postare este clasificată pe baza informațiilor extrase în acest mod. Există mii de astfel de „semnale”, dar în majoritatea cazurilor, unul dintre cele mai importante este popularitatea unei postări.

Aplicația ia, însă, în considerare și activitatea recentă și istoricul interacțiunii cu cineva. Sunt informații pe care le folosește apoi pentru a prezice cât de posibil e să petreci „câteva secunde” pe o postare pentru a comenta, pentru a da un like sau pentru a o salva/distribui.

„Cu cât este mai probabil să fii interesat să faci una dintre aceste acțiuni, cu atât vei vedea postarea mai sus”, spune Mosseri.

Cât mai mult timp pe platformă

Lucrurile stau puțin diferit când vine vorba de funcția Reels, relativ recent adăugată.

Acolo, susține Mosseri, sunt evidențiate clipuri care pot fi amuzante sau distractive pentru fiecare utilizator în parte. Dacă ești iubitor de pisici, spre exemplu, și Instagram își dă seama de acest lucru, atunci vei fi bombardat cu astfel de filmulețe.

Interesul aplicației e să urmărești până la final acel clip. Dacă nu e ceva interesant, vei sări peste, dar dacă e ceva din zona ta de interes, atunci vei urmări până la capăt.

Dacă vrei să ai mai mult control asupra experienței pe care ți-o oferă Instagram, atunci există câteva recomandări. Pentru Stories, ar fi bine să-ți selectezi prietenii apropiați sau persoanele de care ești interesat. De asemenea, dacă nu-ți place de cineva, există funcția unfollow.

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 10:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2021, 10:05 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Gigantul american de îmbrăcăminte sportivă Nike și gigantul de vânzare cu amănuntul Costco afirmă că se confruntă cu lipsuri de produse și cu întârzieri din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare global, scrie BBC.

Nike a declarat că producția și livrarea pantofilor săi vor avea impact până în primăvara anului viitor, deoarece se luptă cu problemele de transport maritim și cu lipsa de lucrători din Asia.

Între timp, Costco a reimpus limite asupra articolelor precum hârtia igienică.

Se spune că clienții depozitează din nou pe fondul temerilor Covid, dar se luptă, de asemenea, să livreze bunuri către magazinele sale.

Joi, Nike a declarat că și-a redus perspectivele de vânzări pentru anul din cauza întreruperii continue.

“Nu suntem imuni la vânturile frontale ale lanțului de aprovizionare global care pun în discuție [producția] și mișcarea produselor în întreaga lume”, a spus directorul financiar Matthew Friend.

Timpul necesar pentru a-și aduce produsele din Asia în America de Nord s-a dublat, de la aproximativ 40 la 80 de zile. Nike a văzut, de asemenea, creșterea timpului de tranzit în America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu și Africa din cauza „congestiei portuare și feroviare și a penuriei de forță de muncă”.

Costco – un comerciant cu amănuntul – a declarat joi că restabilește limitele la achizițiile de articole cheie, inclusiv role de toaletă, apă îmbuteliată și unele produse de curățare.

De asemenea, încearcă să găsească camioane, șoferi și containere de transport pentru a duce mărfurile la magazinele sale.

Vânzătorul cu amănuntul a închiriat chiar și trei dintre navele sale maritime pentru a muta produse între Asia și America de Nord în anul următor.

“Factorii care presează lanțurile de aprovizionare și inflația includ întârzieri în porturi, lipsa de containere, întreruperi Covid, lipsa diferitelor componente, materii prime și ingrediente, presiuni ale costului forței de muncă și lipsa camioanelor și șoferilor”, a declarat directorul financiar al Costco, Richard Galanti.

De când economiile s-au redeschis, comercianții cu amănuntul din întreaga lume s-au confruntat cu o întrerupere generalizată pe fondul creșterii cererii de importuri.

Mărci, printre care producătorul de jucării Hasbro și gigantul de îmbrăcăminte sport Adidas, au avertizat despre potențialele blocaje ale aprovizionării care intră în sezonul crucial de sărbători.

Și săptămâna trecută, un număr record de 73 de nave au fost nevoite să facă coadă în afara a două porturi majore din SUA, Long Beach și Los Angeles, în timp ce personalul portului s-a grăbit să elimine restanța. Înainte de Covid, era neobișnuit ca mai mult de unul să aștepte o dana.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală