S-a scumpit benzina. Cât costă acum un litru

28 Iul. 2021, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 14:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Mai multe stații PECO au afișat la panou prețuri mai mari la benzina cu cifra octanică 95. Scumpirea este de circa 20 de bani, un litru ajungând să coste aproape 20,60 lei, transmite IPN.

Fostul deputat Alexandru Slusari a declarat astăzi că în ultimele patru zile se atestă o scăderea ușoară a cotațiilor Plats atât la benzină, cât și la motorină.

„Însă republica oligarhică petrolieră are propriile reguli. Zeci de ani prețurile la combustibil sunt stabilite prin înțelegere între un grup îngust de companii, uneori cu coordonare cu politicieni. Și iată că a fost iar majorat prețul la benzina cu 40 bani. Vina se dă pe metodologia nouă. Ce face ANRE? În loc să intervină, să controleze dacă se respectă metodologia, băieții cu salarii de 80 de mii de lei lunar, desemnați acolo pe criterii politice, vin cu bâlbâială, precum că legislația are carențe. Probabil legea nouă nu este perfectă. Dar voi, cei din ANRE, unde ați fost la etapa elaborării actului respectiv?”, se întreabă Alexandru Slusari.

Potrivit lui, ceea ce se întâmplă acum pe piața petrolieră este următorul acord de cartel între cele mai mari companii, cu participarea ANRE și cu poziția pasivă a Consiliului Concurenței. „Petroliștii arată mușchi întregii țări, profitând de ocazia lipsei îndelungate a Guvernului și a faptului că ANRE demult depinde de ei. În toiul recoltării ei șantajează agricultorii. Îi presează companiile de transport, care sunt după pandemia la pragul falimentului. Își bat joc de cetățeni, schimbând fiecare zi prețuri, chiar dacă au stocuri suficiente pentru 2-3 săptămâni, iar legislația stabilește plafonul maximal de preț la benzina și motorina”, mai spune Alexandru Slusari.

ANRE și Consiliul Concurenții, deocamdată nu au venit cu o reacție referitoare la cele mai recente scumpiri. Totodată, Agenția încă nu a publicat vreo informație despre rezultatul solicitărilor de informații adresate operatorilor după scumpirile de acum circa zece zile.

Pentru astăzi, 28 iulie, deputații PAS au anunțat consultări publice, la care se vor discuta amendamente la Legea privind piața produselor petroliere.

Anterior, expertul Veaceslav Ioniță declara că noua metodologie de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere creează perturbații pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Potrivit lui, este vorba despre un sabotaj economic, care duce la monopolizarea pieței și anulează orice posibilitate de a ajuta agricultorii cu prețuri reduse la produsele petroliere.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală