Salariu de vis, apartament pe hârtie – realitatea paralelă a deputatului Radu Marian

09 Iul. 2025, 11:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Iul. 2025, 11:19 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a declarat cu mândrie că moldovenii – sau cel puțin chișinăuienii – nu mai trebuie să muncească o viață întreagă pentru un apartament. Potrivit acestuia, în 2025, un chișinăuian poate deveni proprietar în doar 15 ani, față de 50 de ani cât ar fi fost necesari în perioada 2005–2007. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

„Dacă e să comparăm cu 15-20 de ani în urmă, avem o creștere a veniturilor în Chișinău – 1.000 de euro salariul mediu. Dacă să luăm după statistici, în 2005–2007 un chișinăuian avea nevoie de 50 de ani să-și cumpere un apartament de 70 de metri pătrați, iar în prezent rata de accesibilitate a crescut – are nevoie de 15 ani”, a spus Marian, cu un ton care părea să sugereze că problema locuințelor s-a rezolvat.

Datele oficiale ale Biroului Național de Statistică îl contrazic, însă, parțial. În primul trimestru al anului 2025, salariul mediu brut în Chișinău a fost de 17.046 lei, iar salariul net – după impozitare – s-a ridicat la 13.650 de lei, echivalentul a aproximativ 680 de euro, nu 1.000. Diferența pare să fie compensată de optimismul declarativ a deputatului.

Cât despre prețurile locuințelor – în prezent, un metru pătrat în Chișinău costă în medie 2.000 de euro, ceea ce înseamnă că un apartament de 70 m² ajunge la 140.000 de euro. Cu un salariu net de 680 de euro pe lună, un chișinăuian ar avea nevoie de 205 luni (adică peste 17 ani) pentru a strânge această sumă – și asta doar dacă nu cheltuie absolut nimic din salariu în acest timp.

Radu Marian pare să fi descoperit formula ideală pentru accesul la locuință: munca neîntreruptă timp de 15 ani, fără pauze, concedii sau alte cheltuieli „neesențiale” pentru trai. Ironia face ca această declarație să apară într-o perioadă în care tot mai mulți moldoveni aleg să emigreze tocmai din cauza inaccesibilității locuințelor și a costului ridicat al vieții.

În ritmul acesta, până în 2040, moldovenii ar putea ajunge să-și cumpere apartamente în doar 10 ani. Cu o singură condiție: să trăiască într-o excelentă realitate paralelă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Iul. 2025, 14:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
09 Iul. 2025, 14:25 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul a aprobat Calendarul indicativ pentru organizarea licitațiilor destinate acordării statutului de producător eligibil mare în perioada 2025–2026. Documentul, elaborat de Ministerul Energiei, stabilește etapele, termenele și responsabilitățile instituționale pentru implementarea acestui proces și are drept obiectiv atragerea investițiilor în sectorul energiei regenerabile și a soluțiilor de stocare.

Noua rundă de licitații este programată pentru luna octombrie 2025 și vizează construcția de centrale eoliene cu o capacitate totală estimată de până la 173 MW, dar și, în premieră pentru Republica Moldova, integrarea unor soluții de stocare a energiei de minimum 44 MWh. Această componentă de stocare este introdusă pentru a crește flexibilitatea și fiabilitatea sistemului energetic național, contribuind la stabilizarea curbei de generare a energiei electrice din surse fluctuante.

Documentul oferă predictibilitate și transparență pentru investitori, inclusiv internaționali, facilitând accesul acestora la informațiile necesare pentru a participa în condiții optime la procedurile de atribuire. Elaborarea documentației aferente licitației și consultarea acesteia cu mediul de afaceri vor avea loc în perioada iulie–octombrie 2025, iar depunerea ofertelor este planificată pentru intervalul ianuarie–martie 2026. Evaluarea și desemnarea câștigătorilor vor avea loc în iunie 2026.

Ministerul Energiei va coordona întregul proces și va raporta trimestrial Guvernului privind progresele realizate. Pentru elaborarea pachetului de licitație, ministerul beneficiază de asistență tehnică din partea Secretariatului Comunității Energetice și de sprijinul unei echipe de consultanți finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO