Salariul total al şefului Silicon Valley Bank a fost în 2021 de 10 milioane de dolari

24 Mart. 2023, 11:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
24 Mart. 2023, 11:23 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Salariile executivilor de la Silicon Valley Bank au crescut vertiginos după ce banca a adoptat o strategie de creştere a profitabilităţii prin cumpărarea de active mai riscante expuse la creşterea ratelor dobânzilor, potrivit unei analize a Financial Times.

Saltul salariilor directorului general Greg Becker şi ale directorului financiar Daniel Beck a fost rezultatul unor bonusuri multianuale mari legate de rentabilitatea capitalului propriu al băncii (RoE), o măsură cheie a profitabilităţii care a crescut puternic între 2017 şi 2021, arată documentele depuse.

Bonusul în numerar al lui Becker a atins un vârf de 3 milioane de dolari în 2021, mai mult decât dublu faţă de suma pe care a primit-o cu patru ani mai devreme. Beck a obţinut un bonus de 1,4 milioane de dolari în 2021, de peste patru ori mai mult decât suma pe care a primit-o în 2017 după ce s-a alăturat companiei.

Bonusurile mai mari au contribuit la creşterea salariului total al lui Becker la 10 milioane de dolari în 2021, o creştere de aproape 60% faţă de patru ani mai devreme. Beck a câştigat aproape 3,8 milioane de dolari, un salt de aproximativ două ori mai mare în aceeaşi perioadă de timp.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Actualii şi foştii directori SVB au declarat pentru Financial Times că SVB a sporit randamentele prin cumpărarea de hârtii pe termen lung, în special obligaţiuni ipotecare, care au susţinut câştigurile deoarece au generat randamente mai mari. Strategia s-a întors împotriva lor atunci când ratele dobânzilor au crescut brusc şi au scăzut valoarea obligaţiunilor.

În 2016, anul înainte ca Beck să devină director financiar, durata medie a portofoliului de titluri de valoare al SVB era de doar 2,5 ani, ceea ce înseamnă că deţinea datorii pe termen relativ scurt care aveau randamente mai mici şi care au redus randamentele. Până la sfârşitul anului 2018, durata medie a sărit la 3,8 ani, ceea ce a ajutat RoE să se dubleze cu mai mult de 20 de procente şi a dus la saltul mare al bonusurilor.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău