Sancțiunile occidentale nu și-au atins scopul. După 18 luni de război, oligarhii Rusiei sunt aproape la fel de bogați

10 Sept. 2023, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Sept. 2023, 15:45 // Actual //  bani.md

În cele 18 luni de când Rusia a invadat Ucraina, viețile oligarhilor ruși s-au schimbat din cauza sancțiunilor occidentale, dar, pe măsură ce conflictul se prelungește, se pare că aceste restricții nu au reușit să-i facă pe miliardari mai puțin bogați sau, cel mai important, să-l răstoarne pe Putin de la putere.

Soldații loiali ai lui Putin

Andrei Melnicenko, omul pe care Forbes l-a numit cel mai bogat din Rusia în aprilie, locuiește în principal în Dubai de când a fost sancționat în martie 2022, după ce a participat la o masă rotundă organizată de președintele rus Vladimir Putin.

El face parte dintr-un grup select care a fost exilat din țările occidentale care deveniseră a doua casă pentru cei mai bogați din Rusia.
Au fost declanșate sancțiuni împotriva miliardarilor Rusiei, ca parte a unui set mai larg de restricții economice, iar Occidentul spera că toate acestea vor duce la o revoltă în țară.

Cei mai bogați ruși au deținut o putere politică și economică neobișnuită în Rusia. Majoritatea au devenit potenți după ce au cumpărat active, pe mai nimic, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Au pus mâna pe fabrici, companii de gaze naturale, petrol, îngrășăminte și oțel, în timpul reformelor „perestroika” de la sfârșitul anilor 1980, scrie Business Insider.

Acest model de „cleptocrație” le-a oferit liderilor occidentali o speranță că ar putea conspira pentru a opri războiul lui Putin, rănind o mână de miliardari. Dar, în afară de câteva excepții, nu a existat nici un indiciu de „lovitură de palat” împotriva lui Putin – din mai multe motive.

Oligarhii Rusiei trebuie să-i mulțumească lui Putin pentru succesul lor în ciuda sancțiunilor occidentale. Președintele autocrat a luat măsuri împotriva oligarhilor, ca parte a unei acțiuni anticorupție, după ce a venit la putere în 2000. În timp ce unii au fost înlăturați, cei care l-au susținut și-au văzut bogăția și influența crescând.

Asta a inspirat o loialitate fermă printre oligarhii rămași. Uniunea Europeană a declarat că miliardarii precum Roman Abramovici se bucură de acces privilegiat la Putin. Alișer Usmanov, un investitor proeminent în metale și minerit, are „legături deosebit de strânse” cu Kremlinul, a spus UE.
Dar, în timp ce loialitatea rămâne, orice noțiune de cleptocrație a dispărut. Oligarhii care au avut cândva un cuvânt de spus în modul în care Putin a condus Rusia au văzut că influența s-a evaporat de la începutul invaziei, a declarat Ivan Fomin, analist la CEPA.

„În caz contrar, activele sunt acum pasive, făcând proprietarii lor mai vulnerabili, deoarece controlul asupra afacerilor din Rusia este condiționat de loialitatea proprietarilor față de Putin și, în special, de sprijinul lor pentru război”, a scris Fomin în aprilie.

În februarie, cercetătorii de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale au scris: „Dacă există vreo mârâială sau uneltire făcută de oligarhii nemulțumiți, aceasta se face în spatele ușilor închise și în afara ochiului publicului”.

În timp ce influența lor politică este în scădere, prosperitatea continuă a oligarhilor poate fi un motiv mai convingător pentru a rămâne tăcuți în timpul războiului.

Fără influență politică

Forbes a raportat că miliardarii Rusiei au mai pierdut din avere, dar nu mult. Publicația a scrie că, din aprilie, cei 39 de ruși de pe lista sa de miliardari ai lumii pierduseră împreună 45 de miliarde de dolari de la începutul invaziei. Acest lucru nu este nesemnificativ, dar reprezintă doar o scădere cu 13% a averii lor nete.

Slăbirea rublei, exodul companiilor străine, prăbușirea prețurilor acțiunilor companiilor publice și confiscarea unor proprietăți scumpe, inclusiv vile masive și iahturi de lux, toate le-au erodat bogăția.

Cu toate acestea, Peter Rutland, profesor la Universitatea Wesleyan, a declarat pentru Insider că oligarhii au fost dispuși să-și sacrifice proprietățile în străinătate pentru a-și menține prezența în Rusia.

„Și-ar pierde imediat toate bunurile din interiorul Rusiei. Aliații și familiile lor ar putea fi arestate. Nu există nicio ambiguitate în ceea ce privește dezavantajele”, a spus el. „Și partea pozitivă este că poți, în continuare, să câștigi mulți bani în Rusia”.

Și pentru mulți dintre oligarhi, acea bogăție câștigată în Rusia a rămas rezistentă în ciuda unei economii turbulente. Forbes notează că averea netă a lui Melnicenko s-a dublat de la invazie din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la îngrășăminte, care este principala sa sursă de venit. Acum valorează 15,6 miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires.

Între timp, Vladimir Potanin și-a văzut averea crescând cu peste 6 miliarde de dolari după ce a răscumpărat Rosbank de la banca franceză Société Générale în aprilie 2022, a scrie Forbes.

Potanin este cel mai bogat rus potrivit indicelui Bloomberg Billionaires, fiind pe locul 50 și are o avere de 28,8 miliarde de dolari, în creștere cu 238 de milioane de dolari în acest an.

Achiziționarea Rosbank este doar una dintre numeroasele tranzacții în care oamenii de afaceri ruși au acumulat active occidentale în valoare de 40 de miliarde de dolari la prețuri de chilipir, în evenimente care amintesc de lupta primilor oligarhi pentru active din anii 1980.

Continuă să trăiască în lux

O speranță mai fantezistă în rândul factorilor de decizie occidentali a fost că oligarhii și-ar putea retrage sprijinul pentru Putin din dorința de a-și păstra modul de viață opulent.
Dar, pur și simplu s-au adaptat la noua paradigmă. Unii oligarhi s-au dovedit abili în a muta bunuri în afara ariei de acțiune a legilor occidentale sau în a găsi o lacună în sancțiuni.

„Nu poți cheltui banii în același mod în care îi cheltuiești în Franța și Londra, dar îi poți cheltui în Thailanda sau oriunde în altă parte”, a spus el.

Pragmatismul oligarhilor nu ar trebui să fie o surpriză, a adăugat Rutland: „În cea mai mare parte a anilor 1990 a existat mult haos politic. Acești oameni sunt obișnuiți cu acest tip de schimbare bruscă a regulilor jocului, așa că sunt pregătiți pentru acest tip de joc”.

Roman Abramovici a reușit să transfere multe dintre bunurile sale, inclusiv superiahturi și avioane private, copiilor săi care nu au fost plasați pe lista de sancțiuni a occidentului, a informat The Guardian în ianuarie. De asemenea, își petrece timpul în Turcia și Emiratele Arabe Unite, ca și Melnicenko.

Wall Street Journal scria în aprilie anul trecut că rușii și oligarhii bogați cumpărau până la patru apartamente deodată în Turcia în lunile de după introducerea sancțiunilor.
„Londongradul s-a mutat pe coasta persană”, a spus Rutland.

Moartea lui Prigojin i-a înspăimântat

Acum se pare că oligarhii Rusiei s-au adaptat la un nou status quo în care nu au influență politică, dar au încă un flux sigur de bani.
Cu toate acestea, există câteva semne că răbdarea scade. Fondatorul Yandex, Arkadi Voloj, a criticat în cele din urmă războiul la 18 luni după invazie – cu câteva zile înainte de a cere UE să ridice ce i-au fost impuse, scrie Financial Times.

Dar, Rutland spune că orice indiciu că sancțiunile ar declanșa o lovitură de stat în Rusia ar trebui să fie luat prea în serios.
„Un fel de revoltă a oligarhilor nu este imposibilă, dar nu pare foarte probabilă acum”, a spus Rutland.

Și dacă oligarhii s-ar fi gândit la o revoltă, moartea în august a lui Evgheni Prigojin, un fost oligarh, i-a făcut să se răzgândească cu siguranță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ