Sancțiunile vestului îl vor prinde într-o menghină pe Putin, care se va strânge din ce în ce mai mult

06 Iul. 2022, 06:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iul. 2022, 06:57 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Putin în Ucraina pe 24 februarie 2022 a ajuns în a cincea lună, iar liderul de la Kremlin nu se oprește din proiectul său militar diabolic.

Uniunea Europeană a adoptat șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, care afectează deja un număr semnificativ de sectoare ale economiei Moscovei.

Multă lume se întreabă, dacă sancțiunile occidentale au vreun efect asupra Rusiei. Josep Borrell Fontelles, vicepreședinte al Comisiei Europene, anunță într-o analiză din Independent, că acestea lovesc puternic pe Vladimir Putin și complicii săi, iar repercusiunile din economia rusă vor crește în timp.

Măsurile contra Moscovei luate de Uniunea Europeană vizează acum aproape 1.200 de persoane și 98 de entități din Rusia, precum și un număr important de sectoare ale economiei ruse.

Sancțiunile UE lovesc economia Rusiei cu adevărat, deși Moscova exportă o mulțime de materii prime. Dar pentru toate tehnologiile avansate din lume, Rusia depinde în proporție de 45% de Europa și 21% de Statele Unite, comparativ cu doar 11% de China.

În domeniul militar, sancțiunile limitează capacitatea Rusiei de a produce rachete de mare precizie precum Iskander sau KH 101. Aproape toți producătorii străini de mașini au decis să se retragă din Rusia, iar puține mașini produse de firme locale vor fi vândute fără airbaguri sau transmisii automate.

Spre exemplu, datele din luna mai 2022 arată că Rusia a produs doar 3.700 de mașini, cu 97% mai puțin decât în aceeași lună de anul trecut.

Industria petrolieră a Rusiei suferă nu doar plecarea operatorilor străini, ci și dificultatea de a accesa tehnologii avansate privind forajul. Traficul aerian a scăzut enorm, iar Moscova va trebuie să-și retragă din circulație majoritatea aeronavelor din lipsa pieselor de schimb.

La acestea se adaugă și pierderea accesului Rusiei pe piețele financiare internaționale, fiind deconectată de la principalele rețele globale de cercetare.

Până la sfârșitul anului 2022, UE va reduce importurile de petrol din Rusia cu 90% și le va scădea rapid și pe cele de gaze naturale.
Aceste impacturi masive și în creștere din economia Rusiei îl vor determina pe Vladimir Putin să-și modifice calculele strategice din Ucraina? Borell consideră că acest lucru nu se va întâmpla în viitorul imediat, deoarece acțiunile sale nu sunt ghidate în primul rând de logica economică.

Cu toate astea, sancțiunile îl vor prinde într-o menghină pe Putin, care se va strânge din ce în ce mai mult.

 

 

Realitatea Live

02 Feb. 2023, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 12:16 // Actual //  Lupu Eduard

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, cunoscut pentru acuzațiile false lansate pe bandă rulantă și propaganda anti-occidentală, a susținut într-un interviu pentru televiziunea publică rusă că ”Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în următoare Ucraină”.

”Este avută acum în vedere R. Moldova pentru acest rol”, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

Reamintim că justificarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei este o presupusă provocare din partea Occidentului. În realitatea, Rusia a început invazia Ucrainei încă din 2014, când a anexat ilegal Crimea și a cucerit teritoriile estice.

Lavrov a mai spus că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”este nerăbdătoare să intre în NATO. Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”, a afirmat Lavrov.

Rusia controlează de facto regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde menține mii de soldați și depozite de armament.

Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, ”toţi vor fi în pericol”. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că ”trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul”.

O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău