Șase startupuri autohtone din domeniul tehnologiilor ecologice își vor dezvolta serviciile și produsele, pentru a se extinde peste hotarele țării, în cadrul programului de accelerare Moldova Power Accelerator. Timp de 10 săptămâni, afacerile nou lansate vor avea parte de expertiză, mentorat și ghidare din partea experților internaționali ai Centrului de Inovație DEX din Republica Cehă, dar și din Republica Moldova, pentru a-și scala afacerea. Moldova Power Accelerator este organizat de către Startup Moldova, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei în cadrul proiectului Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).
Ana Chirița, directoarea TEKWILL: „Startup Moldova contribuie la dezvoltarea ecosistemului prin inovație și cunoaștere a industriei tehnologice cu alte domenii conexe. Integrarea acestor tehnologii în diferite sfere al vieții poate oferi oportunități multiple de dezvoltare a afacerilor și de creștere economică. Moldova Power Accelerator reprezintă cheia pentru startup-uri și inovatori aflați la început de cale în industria ecologică. Ne dorim să dezvoltăm produse și servicii inovatoare, cu potențial pentru alte industrii și care să fie palpabile, inclusiv peste hotarele țării.”
Echipele vor avea acces la expertiza grupului de mentori din cadrul Centrului de Inovație DEX din Republica Cehă, instituție care contribuie la accelarea inovațiilor în domeniul energiei durabile în Europa și susținerea startupurilor din acest domeniu, pentru a-și găsi modelul de afacere și pentru a obține performanțe. Scopul programului este de a ajuta inițiativele locale să-și sporească vânzările și să-și îmbunătățească considerabil valoarea pe piața internațională. La sfârșitul porgramului de accelerare online, startupurile își vor putea prezenta serviciile și produsele în fața investitorilor, pentru a obține finanțare.
Cele 6 startupuri care participă la Moldova Power Accelerator sunt:
- Scandinavian Smart House SRL – soluții de construcție a caselor ecologice de la proiect la cheie;
- NGR Green Power– soluții de generare a energiei solare, care poate fi exportată și către fermierii locali, oferindu-le posibilitatea de a se conecta la linia de curent prin intermediul unui transformator special;
- Phoenix Technologies – soluții de consolidare a energiei regenerabile, asigurând întotdeauna energie la cerere;
- Innova Solutions – sisteme Fotovoltaice;
- Uniqa Wall Systems – case prefabricate, eficiente din punct de vedere energetic, cu panouri, asamblate timp de o săptămână la fața locului, cu zero deșeuri, folosind materiale durabile;
- Design Academy – soluții de elaborare a unui design durabil pentru clădirile verzi, care să ofere mai multă eficiență energetică și de reducere a emisiilor de carbon.
Oleg Negru, Fondator „NGR Green Power”: „Prin intermediul startupului nostru, ne propunem să construim stații de energie solară de mărimi medii, care vor fi ca o alternativă de energie regenerabilă pentru agricultura locală. Obiectivul nostru principal este ca produsele finale ale startup-ului „NGR Green Power” să înlocuiască eficient sistemele de irigație locale, astfel încât să creștem economia verde.”
Ilie Cebotari, Fondator „Design Academy”: „Startupul nostru, „Design Academy”, se poziționează drept o companie de consultață pentru construcția clădirilor arhitecturale și cu design verde. Scopul nostru primordial este să promovăm eficiența resurselor naturale, să reducem poluarea și să căutăm continuu soluții de îmbunătățire și performanță în activitatea propusă. De asemenea, vom consolida un grup de companii sub egida „Green Building Design”, ca să promovăm și mai mult grija față de mediu și energiile regenerabile în orice sector de activitate.”
După finalizarea programului de accelerare, startupurile vor participa la un Bootcamp, unde vor învăța să-și pregătească pitch-urile de prezentare a ideilor de afaceri în fața investitorilor de peste hotare, își vor dezvolta abilitățile de voce și de prezență, beneficiind de consultații individuale din partea specialiștilor în comunicare și marketing.
Iar la sfârșitul lunii decembrie, cele șase startupuri vor participa la Demo Day, unde își vor prezenta serviciile și produsele în fața investitorilor, pentru a obține resurse financiare. Moldova Power Accelerator este implementat de DEX Innovation Center (Cehia).
Proiectul TEKWILL – Revoluția începe!
Proiectul TEKWILL este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!”. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare a instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.