Scădere semnificativă a achizițiilor de gaze naturale în Moldova în prima jumătate a anului 2023

11 Oct. 2023, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2023, 10:22 // Actual //  bani.md

În prima jumătate a anului 2023, Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a volumului achizițiilor de gaze naturale, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, volumul achizițiilor în termeni fizici a înregistrat o reducere de 41,2%, ajungând la 355,86 milioane de metri cubi.

În ciuda acestei diminuări cantitative, în termeni valorici, reducerea nu a fost atât de accentuată, situându-se la 12,7%. Astfel, volumul achizițiilor de gaze naturale în ianuarie-iunie 2023 a scăzut de la 7 miliarde 459,1 milioane de lei la 6 miliarde 511,4 milioane de lei. În același timp, prețul mediu de achiziție a gazelor în lei a înregistrat o creștere semnificativă de 48,3%, ajungând la 18297 lei pentru 1000 mc în prima jumătate a anului 2023, față de 12334 lei în aceeași perioadă a anului precedent.

Datele ANRE arată că volumul livrărilor de gaze naturale către consumatorii finali a înregistrat o scădere de 42,8% din punct de vedere fizic, ajungând la 341,74 milioane de metri cubi, în timp ce, din punct de vedere valoric, s-a înregistrat o creștere de 4,8%, atingând 8 miliarde 905,4 milioane de lei.

Consumatorii casnici au primit 170 milioane 068 mii metri cubi de gaze naturale în primul semestru al anului 2023, iar consumatorii noncasnici au primit 171 milioane 672 mii metri cubi. Întreprinderile din sectorul energetic, cele industriale și instituțiile bugetare au fost principalii consumatori, utilizând 93 milioane 233 mii, 8 milioane 190 mii și 22 milioane 458 mii metri cubi, respectiv.

Energocom, companie de stat, a asigurat importul a 90,3% din totalul volumelor de gaze naturale necesare, urmată de Transautogaz (4,5%), Rotalin Gaz Trading (1,8%), Natural Gaz DC (1,4%) și alții (2%). În privința livrărilor de gaze către consumatorii finali, Moldovagaz a deținut o cotă de 93,4%, fiind urmată de Rotalin Gaz Trading cu 1,7%, în timp ce ceilalți furnizori de gaze naturale au avut o cotă de piață totală de 4,9%.

La sfârșitul lunii iunie a anului 2023, Moldova a avut 2 titulari de licențe de transport al gazelor naturale, 20 de titulari de licențe de distribuție și 25 de titulari de licențe de furnizare a gazelor naturale, inclusiv 5 furnizori cu obligație de serviciu public. În plus, 5 companii au deținut licențe pentru vânzarea de gaze naturale comprimate destinate autovehiculelor la stațiile de alimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău