Scandal de proporții cu donatori de organe originari din Moldova: Persoane vii, transplanturi ilegale

06 Iun. 2021, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iun. 2021, 15:30 // Actual //  MD Bani

Într-un spital din Bulgaria, timp de aproape 2 ani, s-au desfășurat mai multe operații ilegale de transplant de organe, donatorii fiind vii și cetățeni ai Republicii Moldova și ai Ucrainei. Despre asta a anunțat la mijlocul acestei săptămâni, 3 iunie curent, Ministerul Sănătății din Bulgaria.

În fapt, s-a stabilit că, în perioada anului 2019 – 27 aprilie 2021, au avut loc 14 operații de transplant de rinichi de la donatori în viață. Intervențiile chirurgicale erau efectuate în Spitalul de stat „Lozenețk”, transmite Radio Europa Liberă din Bulgaria, scrie Realitatea.md.

Toți donatorii de organe aveau cetățenia Republicii Moldova și cea a Ucrainei.

Despre beneficiarii transplanturilor ilegale

Pacienții cărora le-au fost transplantați rinichi sunt din Oman, Israel, dar și alte state.

În conformitate cu legislația în vigoare din Bulgaria, transplantul de organe de la un donator viu poate avea loc doar dacă exită o relație de rudenie cu pacientul beneficiar. În context, a fost deschisă o anchetă de către Ministerul de Interne al acestei țări, în cadrul căreia se verifică legăturile de familie, însă preliminar, s-a anunțat că totuși 14 operații ar fi fost efectuate ilegal.

Ministrul Sănătății bulgar, Stoicio Kațarov, a declarat, în cadrul conferinței de presă organizate joia trecută, că în documentele ridicate de la spital donatorii au fost indicați ca fiind nepoți ai cetățenilor, în primul rând, din Oman, Israel, dar și din Japonia și Germania. În opinia sa, există bănuieli rezonabile că, de fapt, oamenii nu sunt legați între ei.

Kațarov a adăugată că, în unele cazuri, autoritățile bulgare au primit informații din alte state vizate, precum că pacienții beneficiari nu ar fi cetățenii lor.

Ancheta

În același timp, chiar de la începutul anchetei, s-au mai stabilit o serie de încălcări, printre care fraude financiare.

Deocamdată, ministrul bulgar a anunțat că a fost demis Consiliul de directori ai instituției medicale.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ