Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a declarat astăzi, într-o conferință de presă că, după reorganizarea universităților, sediile care nu vor fi utilizate, ar putea fi vândute, iar banii cheltuiți exclusiv în domeniul educațional. ”Se va face o analiză, iar sediile universităților care nu vor fi utilizate, ar putea fi vândute de către stat, iar banii să fie utilizați în domeniul educației”, a declarat Topală.
Din numarul total de 16 universități publice din Republica Moldova, vor rămâne să activeze 11 universități publice, a anunțat aministrul Educației, Anatolie Topală.
Potrivit oficialului moldovean vor fi lichidate în total 24 de instituții universitare. Topală a explicat că salariile cadrelor didactice care vor rămâne să activeze în sistemul universitar va crește: ”Ministerul Educației și Cercetării va acorda mulți bani universităților, iar acest lucru va permite majorarea salariilor”.
Ministrul a motivat închiderea a 24 de instituții universitare afirmân că există un studiu din anul 2015 care arată necesitatea intervenției, numărul mare de universități nu este acoperit de un număr la fel de mare de studenți.”Este un studiu din 2015, care prevedea o astfel de intervenție.
Situația cercetătorilor în acest moment este una dificilă, ei sunt angajați pe o perioadă determinată de timp și nu au stabilitate în angajare. Intervenția aceasta este necesară pentru a asigura stabilitatea lor și condițiile de cercetare. Universitățile vor fi bine poziționate și asta va ajuta la atragerea de fondurilor pentru procesul de cercetare. Această reformă presupune deschiderea unor noi specialități”, menționează Topală.
În același timp, tot astăzi, membrii Academiei de Știință s-au convocat în ședință extraordinară pentru a discuta inițiativa Ministerului Educației și Cercetării referitor la reforma domeniului învățământului superior. Majoritatea dintre aceștia consideră că reducerea unui număr atât de mare de universități ar avea doar scop economic, reducerea cadrelor didactice și vânzarea clădirilor universităților reorganizate.
Mai multe colective universitare au adresat scrisori deschise autorităților moldovene prin care cer stoparea procesului de absorție.
Ministerul moldovean al Educației și Cercetări a anunțat, la 27 iunie, reducerea numărului de universității din Republica Moldova afirmând că este „cel mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”.