Scandalul dezvăluirilor continuă! Consilierul Maiei Sandu ar fi implicat în afacerile cu fier vechi

12 Nov. 2022, 10:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2022, 10:55 // Actual //  bani.md

Fostul deputat Alexandr Slusari susține că este important să aflăm cum a fost posibilă spargerea conturilor din telegram la unii demnitari de stat. Mă tem că în afară de serviciile secrete ruse, în operațiunea au participat și specialiștii din Moldova.

„Dar cred eu că e nevoie și de explicații de la cei vizați. Eu, de exemplu, vreau clarificări de la Dorin Recean în legătură cu convorbiri telefonice cu Radu Șeremet. Vă amintesc că acest individ gestionează o compania din România, care importă deșeuri metalice pentru Uzină Metalurgică din Răbnița. Atrageți atenție la data discuției – 10 martie 2022. Perioada, cănd uzina nu a avut autorizație, dar încerca prin diferite metode s-o obțină”, spune Slusari.

Potrivit lui Slusari, pe 15 martie 2022 compania lui Șeremet a importat deșeuri metalice, care pe documente erau scrise ca fontă brută. 13 camioane au fost oprite în ultimul moment la podul Rezina-Răbnița de către instituțiile abilitate. A fost pornit dosar penal pe acest fapt. Expertiza laboratorului Serviciului vamal a confirmat faptul că în camioane sunt deșeuri.

„Însă peste 1,5 lună camioanele au fost returnate companiei lui Șeremet contrar tuturor normelor legale. Persoana, care a dispus acest lucru, nu mai lucrează în cadrul Serviciului Vamal. Despre dosar penal nu auzim nimic, chiar dacă acele camioane au fost  arestate în România și a fost pornită ancheta. Dar la noi totul e liniște. A rămas doar procesul judiciar dintre Șeremet și Slusari pe apărarea reputației acestui personaj dubios, care m-a dat în judecată. Rămâne un sentiment persistent că toata aceasta schema a avut o крыша la cel mai înalt nivel în Moldova”, a punctat Sluasri.

Fostul deputat e de părere că dacă informația publicată este autentică, domnul Recean este obligat să explice despre ce el a vorbit pe 10 martie 2022 cu cunoscutul său vechi Radu Șeremet, care totodată este un mare prieten cu omul lui Plahotniuc Arcadii Vicol, infiltrat de coordonatorul criminal la Calea Ferată, Metalferos și Moldova Gaz. Or, lipsa reacției ar fi pentru mine recunoașterea complicității lui Recean în procesul de contrabanda a deșeurilor metalice și mușamalizarea cazului.

Contul de Telegram al consilierului președintelui Republicii Moldova pe probleme de securitate și secretarul general al Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, a fost spart astăzi, 11 noiembrie.

Conversațiile care îi sunt atribuite lui Dorin Recean au apărut pe site-ul care, pe data de 9 noiembrie curent, au apărut și conversațiile ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

Ulterior, Președinția a venit cu o reacție.

„Ca și în situațiile precedente, aceste pretinse conversații sunt fabricate”.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO