O parte din bunurile BC „Eximbank Gruppo Veneto bank” și a companiei afiliate Trevcons Grup” SRL urmau a fi puse sub sechestru de ARBI în anul 2023. Măsura asiguratorie urma să fie aplicată în condițiile în care două persoane fizice Boris Untu, Alexei Damaschin și compania SRL „INVIZIBIL” au fost prejudiciate cu zeci de milioane de lei. Însă pe ultima sută de metri, la indicația Procurorului General Ion Munteanu a fost schimbat procurorul de caz Ion Șlicari.
Într-un răspuns oferit redacției BANI.MD, Procurorul General interimar, Ion Munteanu susține că prin ordonanța din 22 septembrie 2023 a dispus retragerea cauze penale Eximbank de la Procuratura Anticorupție și transmiterea la Procuratura Generală, procurorului Ion Pripa.
„Anterior procurorul Ion Pripa a fost implicat în examinarea unei plângeri adresată de către Eximbank Ambasadei Italiei, SUA și UE”, se arată în justificarea răspunsului procurorului.
Ulterior, Ion Pripa i-a scos de sub urmărire penală pe Aftene Sergiu și Cobzac Daniel, implicați în cauza penală Eximbank. Acesta a constat lipsa elementelor constitutive de infracțiune.
Totodată, Pripa a dispus și încetarea participării BC „Eximbnnk” și ÎCS „Trevcons Grup” SRL, în cadrul prezentei cauze în calitate de parte civilmente responsabilă, precum și scoaterea sechestrului aplicat pe bunurile imobile al ÎCS ,.Trevcons Grup” și pe bunurile imobile a lui Aftene Sergiu.
În același timp, a fost respinsă plângerea înaintată de către părțile vătămate Alexei Damaschin și Boris Untu, precum și avocatului acestuia Rotaru Vitalie, în care invocă dezacordul cu ordonanța de clasarea procesului penal emis în cadrul cauzei penal ce vizează Eximbank.
„Potrivit materialelor cauzei penale, se constată că, procurorul Ion Pripa, în cadrul urmăririi penale efectuate în cadrul cauzei penale nr. 2017018007, a întreprins toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor descrise în actele de sesizare, manifestând imparțialitate, integritate şi independență profesională or, procurorul Ion Pripa nu a fost și nu este în subordinea procurorului Roman Eremciuc, ambii exercitând atribuțiile de procurori pentru misiuni speciale, fiind direct subordonați Procurorului General”, se mai spune răspunsul lui Munteanu.
Totodată, Procuratura spune că, în contextul adresării formulate constat că, deși pe de o parte în procedura de exercitare a urmăririi penale al organului de urmărire penală din cadrul IP Buiucani at DP mun. Chișinău și Centrului Național Anticorupție, există alte două cauze penale în care sunt vizate acțiunile pretinse a fi ilegale al angajaților BC „Eximbank” SA, pe de altă pane cauzele penale nominalizate au alt obiect de examinare și între ele și cauza penală ni’. 2017018007, nu există careva elemente de conexitate.
”EXIMBANK și Trevcons-Grup, implicate în deposedarea activelor”
În data de 12 iunie 2023, Procuratura Anticorupție a recunoscut „EXIMBANK – GRUPPO VENETO BANK” și SRL „Trevcons-Grup” în calitate de părți implicate în cadrul infracțiunii de deposedare a activelor.
„EXIMBANK – GRUPPO VENETO BANK” și SRL „Trevcons-Grup”, au fost implicate direct la comiterea infracțiunilor investigate, iar prin decizia Curții de Apel Chișinău din 03.11.2020 ș.a. s-a stabilit că, „ …Î.C.S. „Trevcons Grup” SRL este controlată 100% din părțile sociale de către Banca „Veteo Banca”, care deține și poziție de control în cadrul BC „Eximbank Gruppo Veneto”, acuzată de cauzarea de prejudicii intimatei SRL „Serhan-Com” prin transferul defectuos a dreptului de proprietate în cadrul unei licitații publice cu un singur participant …”, organul de urmărire penală constată necesitatea recunoașterii BC „EXIMBANK – GRUPPO VENETO BANK” și SRL „Trevcons-Grup” în calitate de părți civilmente responsabile”, se arată în ordonanța Procuraturii Anticorupție.