Consumatorii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire vor primi compensații pentru facturile la căldură

14 Feb. 2024, 11:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Feb. 2024, 11:12 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare menită să sprijine gospodăriile vulnerabile energetic, Ministerul Energiei și Ministerul Muncii și Protecției Sociale au convenit să ofere compensații pentru facturile la agentul termic pentru consumatorii debranșați de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET).

În conformitate cu gradul de vulnerabilitate energetică acordat, consumatorii vor primi compensații pentru întregul sezon de încălzire 2023-2024. Aceste măsuri vin în urma unei analize a situației, care a relevat mai mulți factori ce au condus la facturi disproporționate pentru luna decembrie.

Printre acești factori se numără informațiile incorecte transmise de gestionarii blocurilor locative către întreprinderile termoenergetice, creșterea tarifului pentru energia termică în decembrie 2023 comparativ cu anul anterior, precum și reducerea temperaturii agentului termic furnizat, conform reglementărilor instituite pentru gestionarea crizelor sau limitării furnizării gazelor naturale.

Într-o ședință recentă, s-a constatat că un număr semnificativ de apartamente debranșate nu au primit compensații pentru căldură, atât în Chișinău cât și în Bălți. Pentru a corecta această situație, întreprinderile din sectorul energetic au primit instrucțiuni de a coopera cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de a îmbunătăți schimbul de date pentru a asigura o facturare mai precisă.

Pe termen lung, soluția vizată este instalarea Punctelor Termice Individuale și schimbarea sistemelor de distribuție a agentului termic, pentru a permite reglarea autonomă a confortului termic și facturarea consumului real. În această direcție, Centrul Național pentru Energie Durabilă va investi în eficiența energetică a sectorului rezidențial începând cu acest an.

Aceste măsuri nu numai că vor contribui la reducerea disconfortului și a facturilor excesive pentru consumatorii vulnerabili, dar vor și promova o gestionare mai eficientă a energiei termice în ansamblu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău