Scenariu sumbru pentru moldovenii cu credite! Bancherii nu le ieftinesc din cauza depozitelor scumpe din trecut

14 Nov. 2023, 12:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
14 Nov. 2023, 12:35 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a oferit o explicație detaliată privind decalajul dintre ratele la credite și dobânzile la depozite în contextul actual al pieței financiare. Acesta a evidențiat că ceea ce se reflectă în prezent sunt creditele și depozitele noi, iar factori precum costurile de finanțare și politicile monetare au un impact semnificativ.

„Ce vedem acum sunt creditele noi și depozitele noi. Băncile au în stoc depozite care au fost primite de la populație la rate mai mari, iar costurile de finanțare sunt destul de înalte, de aceea ratele de la credite întârzie. Dobânzile scad mai lent față de depozite”, a explicat Armașu.

Guvernatorul a subliniat că, deși costul efectiv al depozitelor și creditelor noi nu este atât de mare pe cât pare, Moldova beneficiază de rate mai scăzute comparativ cu unele valute, datorită politicii monetare stimulative adoptate. El a anticipat că, în timp, și zona euro va reduce ratele, odată cu consumarea fazei accesate a ciclului economic.

„Avem o rată mai mică decât la unele valute pentru că băncile centrale au o politică monetară mai restrictivă, iar noi avem o politică monetară mai stimulativă”, a adăugat guvernatorul BNM.

Ultimele datele ale Băncii Naționale a Moldovei arată ca în luna septembrie soldul creditelor acordate a constituit 4,6 miliarde de lei, în creștere cu 6,1 la sută față de luna august 2023.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 11,15 la sută, rata medie la cele în valută s-a majorat cu 0,28 puncte procentuale, constituind 6,95 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău