Scenariu sumbru pentru moldovenii cu credite! Bancherii nu le ieftinesc din cauza depozitelor scumpe din trecut

14 Nov. 2023, 12:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
14 Nov. 2023, 12:35 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a oferit o explicație detaliată privind decalajul dintre ratele la credite și dobânzile la depozite în contextul actual al pieței financiare. Acesta a evidențiat că ceea ce se reflectă în prezent sunt creditele și depozitele noi, iar factori precum costurile de finanțare și politicile monetare au un impact semnificativ.

„Ce vedem acum sunt creditele noi și depozitele noi. Băncile au în stoc depozite care au fost primite de la populație la rate mai mari, iar costurile de finanțare sunt destul de înalte, de aceea ratele de la credite întârzie. Dobânzile scad mai lent față de depozite”, a explicat Armașu.

Guvernatorul a subliniat că, deși costul efectiv al depozitelor și creditelor noi nu este atât de mare pe cât pare, Moldova beneficiază de rate mai scăzute comparativ cu unele valute, datorită politicii monetare stimulative adoptate. El a anticipat că, în timp, și zona euro va reduce ratele, odată cu consumarea fazei accesate a ciclului economic.

„Avem o rată mai mică decât la unele valute pentru că băncile centrale au o politică monetară mai restrictivă, iar noi avem o politică monetară mai stimulativă”, a adăugat guvernatorul BNM.

Ultimele datele ale Băncii Naționale a Moldovei arată ca în luna septembrie soldul creditelor acordate a constituit 4,6 miliarde de lei, în creștere cu 6,1 la sută față de luna august 2023.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 11,15 la sută, rata medie la cele în valută s-a majorat cu 0,28 puncte procentuale, constituind 6,95 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

China a anunţat lansarea unei campanii online împotriva aplicaţiilor de video şi a reţelelor sociale care răspândesc conţinut „periculos” pentru copii.

Administraţia spaţiului cibernetic din China a anunţat începerea unui program de două luni, intitulat „Clar şi luminos”, care ar trebui să „consolideze în mod eficient protecţia minorilor pe internet şi să creeze un mediu digital mai sănătos şi mai sigur”, informează Agerpres.

Programul va include „remedierea problemelor majore” legate de platformele de scurte video-uri şi live-uri, reţelele sociale, site-urile de vânzări online, cataloagele de aplicaţii, dispozitivele conectate pentru copii şi controlul online pentru minori, a precizat autoritatea de reglementare.

Printre obiectele vizate: produse de comerţ electronic care sunt evocatoare sexual sau considerate a fi “soft porn”, precum şi informaţii care i-ar determina pe copii să întreţină „prietenii periculoase” sau care “ar transmite valori periculoase (…) prin jargon online şi cuvinte cheie create cu rea intenţie”.

Campania va aborda, de asemenea, difuzarea video-urilor considerate a glorifica hărţuirea la şcoală, precum şi conţinutul „violent sau sângeros” din desenele animate sau cântecele pentru copii sau utilizarea „copiilor vedetă pe internet” pentru a genera bani.

Partidul Comunist Chinez are un control ferm asupra internetului în țară, cenzurând conţinutul considerat vulgar, ostentativ sau subversiv din punct de vedere politic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău