Schimbare radicală în Chișinău! Creștere demografică impresionantă și transformare urbană

03 Feb. 2025, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Feb. 2025, 11:13 // Actual //  Ursu Victor

Potrivit datelor recente din Recensământul Populației din 2024, Chișinău, capitala Republicii Moldova, a înregistrat una dintre cele mai rapide creșteri ale populației dintre capitalele europene mari în ultimul deceniu.

„Populația municipiului a crescut de la 620.000 de locuitori în 2014 la 720.000 în 2024, ceea ce reprezintă o creștere spectaculoasă de 100.000 de persoane, adică aproape 17%. Această creștere marchează un progres semnificativ față de alte capitale europene comparabile în dimensiune”, conatată economsitul Veaceslav Ioniță.

În comparație cu alte capitale europene, doar orașe mai mici, precum Tirana, Podgorica și Luxemburg, au avut o evoluție mai rapidă, însă la o scară mult mai mică. De asemenea, în ultima decadă, Chișinăul a reușit să depășească în populație capitalele Letoniei (Riga) și Lituaniei (Vilnius). În următorii 2-3 ani, capitala Moldovei va depăși și capitalele Greciei (Atena), Danemarcei (Copenhaga) și Finlandei (Helsinki), fără a include zonele metropolitane.

„Această transformare demografică marchează un pas important în procesul de urbanizare a țării. Gradul de urbanizare al Moldovei a crescut de la 38,5% în 2014 la 46,4% în 2024, iar tendințele sugerează o urbanizare continuă. Chișinăul se află într-un proces accelerat de urbanizare, un fenomen pe care alte țări europene l-au finalizat cu decenii în urmă”, mai spune Ioniță.

În contextul acestei creșteri rapide, economistul subliniază necesitatea promovării conceptului de „Zona Metropolitană Chișinău”, care ar include orașele și localitățile învecinate, cum ar fi Strășeni, Ialoveni, Anenii Noi și Criuleni. Populația acestei zone metropolitane depășește deja 950.000 de locuitori și se preconizează că, în câțiva ani, va atinge pragul de 1 milion de persoane.

Chișinău nu mai este doar un oraș mic din estul Europei; se află pe cale să devină o capitală de talie medie europeană, un centru dinamic care atrage tot mai mulți oameni și se transformă constant.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO