Scrisoare DESCHISĂ către Klaus Iohannis, și Guvernul de la București: Salvați Republica Moldova de penurie energetică

30 Sept. 2022, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Sept. 2022, 17:57 // Actual //  MD Bani

„Expert Forum”, o organizație neguvernamentală de la București, a transmis vineri, 30 septembrie, o scrisoare deschisă către președintele României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă Ciucă, mai mulți membrii ai Guvernului și către președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, în care le solicită „să semneze în mod urgent un contract de asistenţă energetică cu R. Moldova”, în condițiile în care pe data de 1 octombrie „încetează contractul” de livrare de gaz natural cu „Gazprom”, scrie Ziarul Național.

„Dacă „Gazprom” întrerupe livrările, R. Moldova va trebui să cumpere de pe piață cu 10,6 RON/mc, un tarif de trei ori mai mare decât în România – o sumă imposibil de plătit pentru marea majoritate a moldovenilor. Pentru a asigura un nivel de preţ acceptabil pentru moldoveni la gaze naturale, Guvernul ar trebui sa aloce peste 1 miliard de euro în aceasta iarnă”, se arată în scrisoarea deschisă.

Autorii scrisorii punctează că necesarul de gaze pentru R. Moldova nu depășește 5% din totalul consumului României, iar această povară e „suportabilă pentru statul român, membru UE, având în vedere resursele disponibile”.

Textul integral al scrisorii:

„Urgent: Salvați R. Moldova de la penurie energetică și destabilizare

Mâine, 1 octombrie, încetează contractul de livrare de gaz natural cu „Gazprom” pe care îl are Republica Moldova. Practic, în două zile există riscul ca „Gazprom” să deconecteze gazul pentru Republica Moldova. Tariful actual la gaze naturale pentru cetățenii moldoveni este de 7,6 RON/mc (fără compensații), comparativ cu 3,4 RON/mc în România.

Dacă „Gazprom” întrerupe livrările, R. Moldova va trebui să cumpere de pe piață cu 10,6 RON/mc, un tarif de trei ori mai mare decât în România – o sumă imposibil de plătit pentru marea majoritate a moldovenilor. Pentru a asigura un nivel de preţ acceptabil pentru moldoveni la gaze naturale, Guvernul ar trebui sa aloce peste 1 miliard de euro în aceasta iarnă.

În plus, un asemenea tarif ar genera tensiuni sociale enorme, proteste și ar pune în pericol reformele și parcursul european început de Maia Sandu și Guvernul său. Deja nivelul de presiune politică pe Guvern din partea unor grupuri instrumentate din afara republicii, care manipulează publicul, este enorm.

Singura șansă a moldovenilor ca să iasă pentru totdeauna de sub șantajul energetic al Rusiei este să semneze imediat un contract pe termen lung cu România la un preț rezonabil. Necesarul de gaze pentru R. Moldova nu depășește 5% din totalul consumului României; această povară e suportabilă pentru statul român, membru UE, având în vedere resursele disponibile.

În aceste condiții, cerem Guvernului României să semneze în mod urgent un contract de asistenţă energetică cu R. Moldova, măsură din care România va beneficia politic, strategic, dar și economic. Un contract de livrare de gaze pentru R. Moldova va avea o importanță istorică nu doar pentru statul vecin, dar și pentru securitatea întregii Europe, întrucât va genera o înfrângere strategică pentru Rusia într-o ţară recent devenită candidată la aderare, Republica Moldova, de care ne leagă mai mult decât un interese pur economice”.

Scrisoare deschisă din partea „Expert Forum” către:

Klaus Johannis, preşedintele României
Nicolae Ciucă, primul ministru al României
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor
Bogdan Aurescu, ministru de Externe
Virgil Popescu, ministrul Energiei

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău