Scrisoare DESCHISĂ către Klaus Iohannis, și Guvernul de la București: Salvați Republica Moldova de penurie energetică

30 Sept. 2022, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Sept. 2022, 17:57 // Actual //  Dumitrita Culiuc

„Expert Forum”, o organizație neguvernamentală de la București, a transmis vineri, 30 septembrie, o scrisoare deschisă către președintele României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă Ciucă, mai mulți membrii ai Guvernului și către președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, în care le solicită „să semneze în mod urgent un contract de asistenţă energetică cu R. Moldova”, în condițiile în care pe data de 1 octombrie „încetează contractul” de livrare de gaz natural cu „Gazprom”, scrie Ziarul Național.

„Dacă „Gazprom” întrerupe livrările, R. Moldova va trebui să cumpere de pe piață cu 10,6 RON/mc, un tarif de trei ori mai mare decât în România – o sumă imposibil de plătit pentru marea majoritate a moldovenilor. Pentru a asigura un nivel de preţ acceptabil pentru moldoveni la gaze naturale, Guvernul ar trebui sa aloce peste 1 miliard de euro în aceasta iarnă”, se arată în scrisoarea deschisă.

Autorii scrisorii punctează că necesarul de gaze pentru R. Moldova nu depășește 5% din totalul consumului României, iar această povară e „suportabilă pentru statul român, membru UE, având în vedere resursele disponibile”.

Textul integral al scrisorii:

„Urgent: Salvați R. Moldova de la penurie energetică și destabilizare

Mâine, 1 octombrie, încetează contractul de livrare de gaz natural cu „Gazprom” pe care îl are Republica Moldova. Practic, în două zile există riscul ca „Gazprom” să deconecteze gazul pentru Republica Moldova. Tariful actual la gaze naturale pentru cetățenii moldoveni este de 7,6 RON/mc (fără compensații), comparativ cu 3,4 RON/mc în România.

Dacă „Gazprom” întrerupe livrările, R. Moldova va trebui să cumpere de pe piață cu 10,6 RON/mc, un tarif de trei ori mai mare decât în România – o sumă imposibil de plătit pentru marea majoritate a moldovenilor. Pentru a asigura un nivel de preţ acceptabil pentru moldoveni la gaze naturale, Guvernul ar trebui sa aloce peste 1 miliard de euro în aceasta iarnă.

În plus, un asemenea tarif ar genera tensiuni sociale enorme, proteste și ar pune în pericol reformele și parcursul european început de Maia Sandu și Guvernul său. Deja nivelul de presiune politică pe Guvern din partea unor grupuri instrumentate din afara republicii, care manipulează publicul, este enorm.

Singura șansă a moldovenilor ca să iasă pentru totdeauna de sub șantajul energetic al Rusiei este să semneze imediat un contract pe termen lung cu România la un preț rezonabil. Necesarul de gaze pentru R. Moldova nu depășește 5% din totalul consumului României; această povară e suportabilă pentru statul român, membru UE, având în vedere resursele disponibile.

În aceste condiții, cerem Guvernului României să semneze în mod urgent un contract de asistenţă energetică cu R. Moldova, măsură din care România va beneficia politic, strategic, dar și economic. Un contract de livrare de gaze pentru R. Moldova va avea o importanță istorică nu doar pentru statul vecin, dar și pentru securitatea întregii Europe, întrucât va genera o înfrângere strategică pentru Rusia într-o ţară recent devenită candidată la aderare, Republica Moldova, de care ne leagă mai mult decât un interese pur economice”.

Scrisoare deschisă din partea „Expert Forum” către:

Klaus Johannis, preşedintele României
Nicolae Ciucă, primul ministru al României
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor
Bogdan Aurescu, ministru de Externe
Virgil Popescu, ministrul Energiei

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău