Se clatină scaunul lui Gaibu! Gavrilița îl ia la bani mărunți: A explodat dobânda la Prima Casă, de ce

29 Iun. 2022, 15:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iun. 2022, 15:58 // Actual //  Lupu Eduard

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, s-a arătat îngrijorată de majorarea ratei de dobândă în cadrul programului  de stat „Prima Casă”. Premiera a solicitat ca Ministerul Economiei să vină cât mai curând cu soluții pentru ca persoanele să poată trece mai ușor peste acest șoc economic.

„Aș vrea să rog Ministerul Economiei să facă în decurs de o săptămână o analiză a impactului creșterii ratelor pentru programul Prima Casă. Săptămâna aceasta beneficiarii programului au primit notificări despre creșterea ratei de dobândă și sunt anumite categorii vulnerabile cum ar fi familii cu copii, care ar putea fi în dificultate să plătească aceste plăți cu ratele crescute”, a anunțat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra i-a recomandat lui Gaibu să discute cu băncile și să vedem ce putem face cu marja aplicată. Și în al doilea rând dacă cresc compensațiile pe care le oferă guvernul pentru aceste categorii vulnerabile. Cum ele trebuie sau pot fi crescute și să conlucrați împreună cu ministerul Finanțelor ca să ne asigurăm că această creștere nu afectează păturile vulnerabile”, a precizat prim-ministra, citată de realitatea.md.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a anunțat că știe despre această problemă și a declarat că vor veni cu o soluție timp de o săptămână.

„Noi deja am inițiat discuțiile la acest capitol cu Banca Națională și cu băncile. Analizăm datele împreună cu Ministerul Finanțelor în privința mărimilor acestor compensații și cum vor afecta benefciarii și care categorii vor trebui susținute suplimentar față de ajutor care îl are din partea Ministerului de Finanțe”, Sergiu Gaibu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 10:47 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un comunicat de presă au ieșit la iveală mai multe datorii pe care le are Apă Canal pe lângă cele la curent electric.

Astfel, din cauza majorărilor de preț, începând cu luna mai 2022, facturile pentru energia electrică au depășit media lunară a cheltuielilor pentru energia electrică acoperită de tarifele aprobate în anul 2017, iar cele mai mari facturi au fost pentru luna noiembrie și decembrie, în valoare totală de 21,1 mil. lei și, respectiv, 27,2 mil. lei fără TVA. De aici s-a format și datoria enormă față de „Premier Energy”, care la data de astăzi, 06.02.2023, constituie 65,8 mil. lei, la care se adaugă penalitatea înaintată în sumă de 0,24 mil. lei.

La fel, a crescut serviciul datoriei față de BERD și BEI, în total până la 78,6 mil. lei, iar serviciul datoriei față de băncile locale a constituit peste 40 mil. lei. Deși serviciul total al datoriei față de instituțiile financiare a fost de peste 118 mil. lei, iar investițiile în afara celor finanțate în cadrul proiectelor cu finanțare din exteriorul țării, doar contractate de la terți, au constituit 16,1 mil. lei.

Începând cu luna ianuarie 2022, pentru S.A. „Apă-Canal Chișinău” a fost aprobat tariful de 1 479 lei/Gcal, ca includea cheltuieli pentru gazele naturale în mărime de 32,27 mil. lei/an sau 6,45 mil. lei fără TVA în medie pentru o lună din sezonul de încălzire. Iar în tariful de 3 134 lei/Gcal în vigoare începând cu 01.11.2022, componenta gazelor naturale constituia 58,38 mil. lei/an sau 11,68 mil. lei fără TVA în medie pentru o lună din sezonul de încălzire. De aici s-a format și datoria enormă față de „Moldovagaz”, care la data de astăzi, 06.02.2023, constituie 30,53 mil. lei.

Astăzi, 7 februarie, este ultima zi în care Apă Canal urma să găsească o soluție pentru soluționarea datoriilor la energie electrică. În caz contrar compania a fost avertizată că va rămâne fără energie electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău