Se clatină scaunul lui Gaibu! Gavrilița îl ia la bani mărunți: A explodat dobânda la Prima Casă, de ce

29 Iun. 2022, 15:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iun. 2022, 15:58 // Actual //  Lupu Eduard

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, s-a arătat îngrijorată de majorarea ratei de dobândă în cadrul programului  de stat „Prima Casă”. Premiera a solicitat ca Ministerul Economiei să vină cât mai curând cu soluții pentru ca persoanele să poată trece mai ușor peste acest șoc economic.

„Aș vrea să rog Ministerul Economiei să facă în decurs de o săptămână o analiză a impactului creșterii ratelor pentru programul Prima Casă. Săptămâna aceasta beneficiarii programului au primit notificări despre creșterea ratei de dobândă și sunt anumite categorii vulnerabile cum ar fi familii cu copii, care ar putea fi în dificultate să plătească aceste plăți cu ratele crescute”, a anunțat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra i-a recomandat lui Gaibu să discute cu băncile și să vedem ce putem face cu marja aplicată. Și în al doilea rând dacă cresc compensațiile pe care le oferă guvernul pentru aceste categorii vulnerabile. Cum ele trebuie sau pot fi crescute și să conlucrați împreună cu ministerul Finanțelor ca să ne asigurăm că această creștere nu afectează păturile vulnerabile”, a precizat prim-ministra, citată de realitatea.md.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a anunțat că știe despre această problemă și a declarat că vor veni cu o soluție timp de o săptămână.

„Noi deja am inițiat discuțiile la acest capitol cu Banca Națională și cu băncile. Analizăm datele împreună cu Ministerul Finanțelor în privința mărimilor acestor compensații și cum vor afecta benefciarii și care categorii vor trebui susținute suplimentar față de ajutor care îl are din partea Ministerului de Finanțe”, Sergiu Gaibu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău