Curtea de Conturi a menționat totuși existența datoriei de 509 milioane de dolari. Or verificarea acesteia din perioada de dinaintea anilor 2000 nu poate fi făcută din lipsă de documente, a declarat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.
„Perioada de verificare este foarte lungă or, de la fondarea companiei au trecut 24 de ani. Ba mai mult anterior Moldovagaz nu a existat și respectiv multe documente nu sunt și nu pot fi găsite în arhivă. Iar Curtea de Conturi a declarat că nu pot fi prezentate documente cum s-au format datoriile. La acea vreme au fost foarte mulți consumatori care primeau gaz de la diferite companii. Este vorba de Concernul Moldfovgaz și GazNatranzit”, a punctat Ceban.
Potrivit președintelui Moldovagaz, astăzi după documentele semnate datoria se cifrează la 709 milioane de dolari. „Cea mai mare pondere o constituie creanțele din 1994 – 2005 cesionate companiei Factoring Finance. 394 milioane de dolari s-a format în anii 2011- 2015. Este vorba de neachitarea de către companiile termoenergetice a gazului pentru că nu a fost ajustat tariful timp. La acea vreme tarifele se aprobau de către autoritățile locale”.
Pe lângă auditul Curții Conturi, GUvernulu a contractat două companii străine Wikborg Rein Advokatfirma AS🇳🇴 și Forensic Risk Alliance & Co pentru care au alocat 800 mii de euro ca să facă auditul Moldovagaz.
Conform caietului de sarcini, cele două companii vor verifica:
repartizarea de сătrе S.A. „Moldovagaz” (а predecesorilor săi) а рlățilоr pentru consumul de gaze între consumatorii de ре malul drept și cel stâng;
evaluarea activelor transmise anterior сătrе S.A.P. „Gazprom” са decontare (раrțiаlă) а datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de ре malul drept și, dасă este cazul, reevaluarea acestor active;
faptul dacă plățile anterioare au fost corect alocate pentru stingerea datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de ре malul drept;
legalitarea cesionării/lor creanțelor S.A.P. „Gazprom” сătrе S.R.L. „Factoring Finance”.
Gazprom susține că Moldovagaz ar avea o datorie istorică de 709 milioane dolari cu tot cu penalități. Or, la semnarea protocolului adițional la contractul de livrare a gazului de la sfârșitul lunii octombrie 2021, autoritățile de la Chișinău și-au asumat angajamentul de a audita creanțele.