Se încing spiritele! Deputatul Marian le răspunde transportatorilor care vor să protesteze

15 Feb. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Feb. 2024, 10:39 // Actual //  bani.md

Astăzi, un grup de transportatori a anunțat proteste împotriva unei legi e adoptate în decembrie de către Parlamentul țării. Legea, menită să facă transportul public mai accesibil și mai sigur pentru cetățeni, este susținută vehement de către președintele Comisiei economie buget și finanțe, Radu Marian, care a și explocat beneficiile acesteia.

Printre beneficiile legii enumerate de Marian sunt:

  • Eliminarea limitărilor de oră pentru transportul internațional și reducerea intervalului până la 15 minute pentru cursele la nivel național, facilitând astfel concurența sănătoasă și oferind mai multe opțiuni de deplasare pentru călători.
  • Acordarea de ajutoare primăriilor și primarilor pentru a oferi transport local locuitorilor, prin posibilitatea de a iniția deschiderea și modificarea unei noi curse regulate.
  • Reducerea birocrației prin eliminarea foii de parcurs din documentele de strictă evidență necesare operatorilor de transport rutier.
  • Fiscalizarea și digitalizarea transportului rutier, inclusiv implementarea e-biletelor, e-GPS-urilor și e-routing-ului.

Aceste măsuri au fost considerate binevenite pentru pasageri și pentru transportatorii care doresc să lucreze conform regulilor. Cu toate acestea, unii transportatori au exprimat nemulțumire față de schimbările propuse, preferând să păstreze statu quo-ul și să continue practicile vechi.

Cu toate că fiecare are dreptul la protest, autoritățile avertizează cu privire la posibila deturnare a protestelor de către grupări criminale. Informațiile indică faptul că gruparea Șor, bine conectată cu unele grupuri din domeniul transporturilor, ar putea încerca să folosească aceste proteste pentru a destabiliza situația și a promova interesele proprii.

În acest context, oficialii subliniază necesitatea unei abordări atente și vigilenței din partea organizatorilor protestelor pentru a evita orice tentativă de manipulare și de destabilizare a situației sociale și economice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO