BNM ia în calcul să treacă la euro, monedă de referință! Dragu: E corect ca valuta de rezervă să reflecte comerțul

14 Feb. 2024, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Feb. 2024, 17:49 // Actual //  Lupu Eduard

Sunt deja analize. Da e corect. Trebuie ca moneda de rezervă să reflecte relația comercială pe care țara o are. În condițiile în care în ultimii 15 ani crește ponderea comerțului cu UE de la 30% la 64% este normal ca și ponderea rezervelor valutare în rezerva valutară să reflecte această comercială, a explicat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

Potrivit ei, trebuie să avem o analiză cum se poate face acest lucru, de asemenea vorbim și de intervențiile în piața valutară care să se mute către euro, ceea ce ar putea duce la o îmbunătățire a pieței valutare, dar acest lucru este, în prezent, subiectul unei analize.

Economiștii susțin că e firesc să spune că euro a câștigat teren teren în Republica Moldova. Or, preferinţa faţă de euro sau dolar este dictată de realitatea economică. Dacă agenţii economici lucrează în euro, deci au deschidere către spaţiul european, reuşesc să exporte mai mult către vest, Atunci e firesc că euro va fi mai mult întrebat.

Ultimele date ale Biroului Național de Statistică relevă că ponderea exporturilor moldovenești în UE se ridică la 65,25% (Ianuarie – noiembrie 2023) – 2,4 miliarde de dolari. În același timp, în 11 luni ale anului trecut, importurile din UE au avut o pondere de 48,5% – 3,8 miliarde de dolari.

În prezent, BNM are rezerve valutare în dolari SUA, euro, lire sterline și alte valute, însă ponderea cea mai mare este în dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău