Se schimbă banii. Două bancnote euro vor fi retrase din circulație

17 Sept. 2023, 06:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2023, 06:28 // Actual //  Lupu Eduard

Două bancnote vor fi scoase din circulație. Anunțul a fost făcut de Europol, cea mai mare organizație de poliție din Europa. După un studiu amănunțit, s-a decis retragerea din circulație a bancnotelor de 200 și 500 de euro.

S-a decis retragerea acestor bani deoarece sunt foarte susceptibile de falsificare și sunt folosite în mod abuziv și ilegal de infractori. Tipărirea acestora a fost deja oprită, însă mai sunt multe în circulație. Autoritățile europene le-au transmis celor care au astfel de bancnote să meargă cât mai curând să le schimbe. În caz contrar, riscă să piardă sume mari de bani.

Cei care au în posesie bancnote de 200 sau 500 de euro, trebuie să se adreseze în primă fază Băncilor Centrale ale Eurosistemului. Ei pot apela și la un intermediar financiar. Deși pare o procedură destul de simplă, schimbarea acestor bancnote ar putea dura mai mult decât te aștepți.

Cum pot fi schimbate bancnotele scoase din circulație

Bancnotele de 200 și 500 de euro sunt ușor de falsificat. Din cauza aceasta, autoritățile bancare pot declanșa proceduri de control și verificare amănunțită pentru a se asigura că acestea sunt autentice. Astfel se asigură și că posesorul lor nu este implicat în activități ilicite. Acest lucru subliniază importanța cooperării cu instituțiile financiare și respectarea tuturor cerințelor impuse.

Asupra celor două bancnote s-a atras atenția încă din 2016. Atunci, Consiliul guvernatorilor BCE a indicat că nu ar trebui să fie folosite ca instrumente de plată obișnuite. Decizia de a le retrage din circulație este o măsură de prevenție și securitate pentru economia europeană. Autoritățile europene au decis să lupte împotriva falsificării bancnotelor prin eliminarea utilizării celor cu valori mari.

„Prin urmare, autoritățile de aplicare a legii au decis să elimine utilizarea bancnotelor cu valori mari, foarte solicitate de infractorii implicați în transportul fizic de numerar, deoarece acestea sunt de mare valoare și de volum mic”, se arată într-un comunicat al Comisiei către Parlamentul European și Consiliul European din anul 2016.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, a anunțat recent că bancnotele euro vor suferi modificări. Această modificare vine tot din dorința de a opri falsificarea. De asemenea, se va lua în calcul și protecția mediului.

Bancnotele euro vor avea un alt design. Acesta va include elemente comune care să fie relevante pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

„Moneda noastră unică și identitatea noastră europeană comună sunt strâns legate. Vrem ca oamenii din Europa să se poată identifica cu designul bancnotelor euro”, a precizat președinta BCE, Christine Lagarde.

Noul design al euro va fi decis până în 2024. În acest scop, Banca Centrală Europeană (BCE) a desfășurat un sondaj pe site-ul său până la sfârșitul lunii august. Participanții la sondaj au fost întrebați care dintre cele șapte teme propuse ar trebui să fie adoptată pentru noile bancnote.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Iun. 2024, 17:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Iun. 2024, 17:19 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia Europeană va introduce tarife vamale pentru ouăle importate din Ucraina în următoarele două săptămâni, după ce pragul anual convenit anterior pentru aceste importuri a fost atins, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters.

Comisia Europeană a luat marţi aceeaşi decizie în privinţa importurilor de ovăz din Ucraina.

După invazia rusească din 2022, Ucraina a beneficiat de un mecanism special pentru sporirea comerţului cu UE, cea mai importantă piaţă a sa de export. UE a stabilit volume maxime de import, după ce fermierii din blocul comunitar au protestat, numind importurile ieftine ucrainene ca reprezentând concurenţă neloială.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău