Se scumpesc gazele în Europa, pe fondul grevelor de la instalațiile de GNL

11 Aug. 2023, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Aug. 2023, 10:23 // Actual //  bani.md

Chevron şi Woodside Energy Group au declarat joi că poartă discuţii cu sindicatele pentru a preveni grevele la instalaţiile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Australia, care reprezintă împreună aproximativ 10% din producţia globală, relatează CNBC, conform News.ro.

Preocupările legate de acţiunile greviste de la platformele de gaze offshore din Woodside North West Shelf şi de la uzinele Chevron Gorgon şi Wheatstone LNG au dus miercuri preţurile gazelor europene la un nivel maxim al ultimelor aproape două luni, de teamă că această mişcare ar alimenta concurenţa dintre cumpărătorii asiatici şi europeni pentru mărfuri.

Australia şi-a păstrat coroana ca cel mai mare producător de GNL din lume, exportând 80,9 milioane de tone în 2022, comparativ cu 79 de tone în 2021, potrivit datelor de la International Gas Union.

Cota ţării pe piaţa globală a GNL este estimată la 20,2%.

Aproximativ trei sferturi din exporturile de GNL ale Australiei sunt direcţionate către patru cumpărători asiatici: China, Japonia, Coreea de Sud şi India, în mare parte prin contracte pe termen lung, şi aproape niciunul către Europa.

Firma de consultanţă Rystad Energy estimează că China şi Japonia au achiziţionat împreună aproximativ 26 de milioane de tone de GNL australian, mai mult de 60% din exporturile ţării, în prima jumătate a anului 2023.

CÂTE FACILITĂŢI DE GNL EXISTĂ ÎN AUSTRALIA?

Există 10 unităţi de lichefiere în Australia, cu o capacitate nominală combinată de 87,7 milioane de tone pe an, conform datelor Grupului Internaţional de Importatori de Gaze Naturale Lichefiate.

CARE INSTALATII AR FI AFECTATE DE O GREVĂ?

Dacă va avea loc, greva este de aşteptat să afecteze trei dintre cele mai mari dintre aceste facilităţi: Northwest Shelf (NWS), operată de Woodside Energy Group, şi Gorgon şi Wheatstone, care sunt ambele operate de Chevron.

Capacitatea nominală a celor trei facilităţi depăşeşte 40 milioane de tone pe an şi reprezintă aproximativ 50% din producţia totală din Australia, potrivit lui Robert Songer, analist GNL la firma de informaţii de date ICIS, care a adăugat că exporturile australiene au fost în iulie de 6,46 milioane de tone metrice.

Pe baza unei încărcături standar de 60.000 de tone, greva ar putea provoca o întrerupere a 50-60 de transporturi pe lună, au estimat Songer şi alţi analişti.

CARE AR FI IMPACTUL GLOBAL?

Analiştii Bernstein au spus că, în cel mai rău caz, o oprire a instalaţiilor NWS, Gorgon şi Wheatstone LNG ar elimina 41 dimensiuni standard de GNL de pe piaţă sau aproximativ 11% din aprovizionare, adăugând că acest lucru ar putea duce la o creştere semnificativă a preţurilor gazelor la nivel mondial.

Aceştia au adăugat, totuşi, că este probabil ca disputa să fie rezolvată, având în vedere istoria lungă a Woodside de a gestiona cu succes conflictele de muncă.

CUMPĂRĂTORII CAUTĂ ÎN ALTĂ PARTE?

Joi, compania sud-coreeană Korea Midland Power Co (KOMIPO) a lansat o licitaţie pentru GNL pentru livrarea a 1.600 miliarde de unităţi termice britanice, în octombrie, au declarat surse din industrie pentru Reuters.

Toby Copson, şeful global de tranzacţionare la Trident LNG, a declarat că Asia de Nord, în principal Japonia şi Coreea, va încerca în mod activ să atenueze orice întrerupere a aprovizionării după iniţiativa KOMIPO.

”Acest lucru în sine ar putea determina alţi jucători să înceapă să liciteze mai devreme decât era de aşteptat pentru a anticipa mişcările de preţ în sus.

Avem de-a face cu ”ce ar fi dacă” şi pieţele răspund în mod disproporţionat la ameninţările implicite, cum ar fi dezechilibrele sau impedimentele în aprovizionare”, a adăugat el.

În timp ce preţurile spot la GNL rămân stabile, preţurile pentru contractele din următoarele două luni sunt cu 10-15% mai mari.

Analiştii Bernstein au spus ca preţurile ar putea creşte mult mai mult dacă greva va continua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO