Se scumpește gazul! La hub-ul TTF prețul a urcat la 452 de dolari mia de metri cubi

21 Aug. 2023, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Aug. 2023, 17:12 // Actual //  bani.md

Prețurile gazelor naturale în Europa au înregistrat o creștere de peste 10% luni, continuând tendința ascendentă din ultimele trei săptămâni. Contractele futures pentru gazele naturale olandeze TTF au atins aproape maximul ultimelor două luni, ajungând la 40 de euro pe megawatt-oră. Această evoluție este determinată de noi riscuri legate de oferta scăzută de gaze naturale și de posibile întreruperi ale aprovizionării.

Potrivit datelor furnizate de Trading Economics, rapoartele au semnalat că muncitorii din industria gazelor din Australia ar putea declanșa o nouă rundă de grevă începând de miercuri, în cazul în care operatorul instalațiilor de export Woodside Energy Group nu va ajunge la un acord cu sindicatele. Această situație se adaugă amenințărilor de grevă anunțate săptămâna trecută de muncitorii Chevron. Astfel de întreruperi ale producției pot afecta aprovizionarea cu gaze și pot conduce la creșterea prețurilor.

În cazul în care aprovizionarea cu gaze va fi afectată, principalii consumatori europeni de gaze vor concura cu națiunile asiatice pentru importuri de gaze naturale lichefiate (GNL). Aceasta ar putea determina creșterea prețurilor de referință ale gazelor la nivel mondial, având un impact asupra pieței internaționale a energiei.

Cu toate acestea, creșterea prețurilor a fost temperată de informațiile privind stocurile ample de gaze naturale. Rezervele de combustibil au fost raportate ca fiind pline în proporție de peste 90%, depășind obiectivul Uniunii Europene de a atinge nivelurile actuale de stocare până la 1 noiembrie. Anumite țări precum Germania, Italia, Spania și Țările de Jos au reușit să depășească acest obiectiv, în timp ce stocurile franceze se situează la 84%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO