Se scumpește gazul! La hub-ul TTF prețul a urcat la 452 de dolari mia de metri cubi

21 Aug. 2023, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Aug. 2023, 17:12 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile gazelor naturale în Europa au înregistrat o creștere de peste 10% luni, continuând tendința ascendentă din ultimele trei săptămâni. Contractele futures pentru gazele naturale olandeze TTF au atins aproape maximul ultimelor două luni, ajungând la 40 de euro pe megawatt-oră. Această evoluție este determinată de noi riscuri legate de oferta scăzută de gaze naturale și de posibile întreruperi ale aprovizionării.

Potrivit datelor furnizate de Trading Economics, rapoartele au semnalat că muncitorii din industria gazelor din Australia ar putea declanșa o nouă rundă de grevă începând de miercuri, în cazul în care operatorul instalațiilor de export Woodside Energy Group nu va ajunge la un acord cu sindicatele. Această situație se adaugă amenințărilor de grevă anunțate săptămâna trecută de muncitorii Chevron. Astfel de întreruperi ale producției pot afecta aprovizionarea cu gaze și pot conduce la creșterea prețurilor.

În cazul în care aprovizionarea cu gaze va fi afectată, principalii consumatori europeni de gaze vor concura cu națiunile asiatice pentru importuri de gaze naturale lichefiate (GNL). Aceasta ar putea determina creșterea prețurilor de referință ale gazelor la nivel mondial, având un impact asupra pieței internaționale a energiei.

Cu toate acestea, creșterea prețurilor a fost temperată de informațiile privind stocurile ample de gaze naturale. Rezervele de combustibil au fost raportate ca fiind pline în proporție de peste 90%, depășind obiectivul Uniunii Europene de a atinge nivelurile actuale de stocare până la 1 noiembrie. Anumite țări precum Germania, Italia, Spania și Țările de Jos au reușit să depășească acest obiectiv, în timp ce stocurile franceze se situează la 84%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 07:58 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va întâlni marţi la Washington cu liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, în timp ce republicanii blochează un important pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat duminică o sursă din Congres, citată de AFP.

„Speaker-ul Johnson se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marţi, la Capitoliu”, a afirmat sursa, într-un moment în care membrii republicani ai Congresului cer concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite în schimbul votului lor pentru adoptarea unui pachet de ajutor.

Preşedintele Joe Biden, îl va primi marţi la Casa Albă pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre „nevoile urgente ale Ucrainei”, a făcut cunoscut duminică purtătoarea de cuvânt a administraţiei americane, Karine Jean-Pierre.
„În contextul în care Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al SUA în acest moment critic”, a declarat Karine Jean-Pierre, în timp ce Congresul american blochează adoptarea unui nou ajutor pentru Ucraina.

Miercuri, Congresul de la Washington a eşuat în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari cerut cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău