Se strânge lațul în jurul ungurilor! Ucraina pune capăt tranzitului de petrol rusesc din 1 ianuarie 2025

30 Aug. 2024, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2024, 12:12 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina va suspenda tranzitul petrolului și gazului rusesc către Europa începând cu 1 ianuarie 2025, dar este pregătită să transporte resurse energetice din alte țări, a declarat Mihail Podolyak, consilier al președintelui ucrainean, într-un interviu acordat „Novini Live”.

Podolyak a explicat că Ucraina va opri tranzitul gazului și al petrolului rusesc prin teritoriul său și a menționat că Uniunea Europeană a diversificat deja sursele de energie, reducând semnificativ dependența de Rusia. „Da, acest gaz ar putea proveni, de exemplu, din țările din Asia Centrală. Europa a diversificat furnizările de petrol și gaz din Rusia și acestea nu mai joacă rolul de acum 10 sau chiar 5 ani. În plus, începând cu 1 ianuarie 2025, se va opri și funcționarea oleoductului „Drujba”, care furniza petrol Slovaciei, Cehiei și Ungariei. Conform unei rezoluții a UE, aceste țări trebuie să găsească modalități de diversificare a furnizărilor de petrol și să oprească tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina. Aceeași regulă se aplică și gazului”, a spus Podolyak.

El a adăugat că, dacă una dintre țările europene dorește să primească gaz din Kazahstan sau Azerbaidjan, Ucraina este „pregătită să îl transporte”. Totuși, pentru aceasta este necesară „logistica corespunzătoare, cererea și contractele care vor stipula clar rolul de tranzit al Ucrainei”.

Contractul de tranzit al gazului între Gazprom și Naftogaz, care acoperă transportul către Europa de Vest și Centrală prin teritoriul ucrainean, expiră la sfârșitul anului 2024. Kievul a declarat de mai multe ori că nu va mai prelungi contractul. În august, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a reiterat că „contractul cu Rusia nu va fi continuat. Am pus punct aici. În ceea ce privește tranzitul gazului de la alte companii, dacă vor exista cereri din partea unor parteneri europeni, vom lua în considerare alte opțiuni”, a spus Zelensky.

În prezent, petrolul rusesc este livrat prin oleoductul „Drujba” către Ungaria, Cehia și Slovacia. Ramura nordică a oleoductului trece prin Belarus și Polonia în Germania, iar ramura sudică trece prin Ucraina către Slovacia, Cehia și Ungaria. Anterior, Germania era principalul cumpărător de petrol rusesc prin „Drujba”, dar livrările către această țară au fost suspendate la începutul anului 2023 din cauza sancțiunilor impuse de UE asupra ramurii nordice a oleoductului. În august, filiala kazahă a companiei italiene Eni, Agip Caspian Sea, a început livrările de petrol kazah în Germania prin acest oleoduct. Aceasta este a treia companie din Kazahstan care exportă petrol în Germania prin „Drujba”.

În iulie, Ucraina a oprit tranzitul petrolului de la compania rusă Lukoil către Slovacia și Ungaria, ca urmare a extinderii sancțiunilor impuse de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, care au inclus și interdicția de tranzit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Producția „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” de Cristian Mungiu este următorul film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Drama va putea fi vizionată duminică, la ora 21:00.

Un film despre realitățile erei lui Ceaușescu, văzute prin ochii a două studente. Otilia și Gabiță împart camera de cămin, iar după ce una dintre ele rămâne gravidă, îl găsesc pe domn Bebe și se întâlnesc cu el într-o cameră închiriată la hotel, pentru o misiuni absolut secretă.

Din distribuție fac parte actori precum Anamaria Marinca, Luminița Gheorghiu, Mădălina Ghițescu, dar și basarabenii Tania Popa și Ion Grosu. Pelicula a fost nominalizată la Globul de Aur, proiectată la Cannes și la Festivalul Academiei Europene de Film, fiind deținătoarea mai multor trofee Goppo.

„Filmul vorbește în mare măsură despre cum arătau viețile noastre în perioada comunistă, despre rolul prieteniei și solidarității din perioada respectivă, și despre frica și anxietatea din noi în momentul în care statul devenise „ocrotitorul” unei spaime care putea veni de la oricine.

Chestia aceasta ne-a influențat foarte mult viața, în special viața adulților din anii 90. Mă bucur să văd că și astăzi filmul poate fi interpretat în mai multe forme. Sunt curios să văd cum va fi primit aici, care dintre aceste aspecte ale lui vor prevala, și care sunt considerate mai moderne și mai actuale”, declara regizorul Critian Mungiu pentru Radio Chișinău.

Filmul românesc „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” este difuzat în cadrul proiectului „CineMADE în România”. Cu intenția de a reflecta evoluția și diversitatea culturală și socială a României moderne, pe o piață dominată de producții din Rusia și SUA, RLIVE TV aduce duminică de duminică publicului din Republica Moldova filme românești contemporane. Abordarea va asigura prezentarea unui conținut inovator și relevant, diferit de filmele clasice românești, deja cunoscute și difuzate în țara noastră, dar și promovarea identității noastre culturale.

CineMADE in România” își propune să îmbogățească experiența cinematografică ale telespectatorilor, promovând în același timp cultura și arta românească.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău