Ucraina va suspenda tranzitul petrolului și gazului rusesc către Europa începând cu 1 ianuarie 2025, dar este pregătită să transporte resurse energetice din alte țări, a declarat Mihail Podolyak, consilier al președintelui ucrainean, într-un interviu acordat „Novini Live”.
Podolyak a explicat că Ucraina va opri tranzitul gazului și al petrolului rusesc prin teritoriul său și a menționat că Uniunea Europeană a diversificat deja sursele de energie, reducând semnificativ dependența de Rusia. „Da, acest gaz ar putea proveni, de exemplu, din țările din Asia Centrală. Europa a diversificat furnizările de petrol și gaz din Rusia și acestea nu mai joacă rolul de acum 10 sau chiar 5 ani. În plus, începând cu 1 ianuarie 2025, se va opri și funcționarea oleoductului „Drujba”, care furniza petrol Slovaciei, Cehiei și Ungariei. Conform unei rezoluții a UE, aceste țări trebuie să găsească modalități de diversificare a furnizărilor de petrol și să oprească tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina. Aceeași regulă se aplică și gazului”, a spus Podolyak.
El a adăugat că, dacă una dintre țările europene dorește să primească gaz din Kazahstan sau Azerbaidjan, Ucraina este „pregătită să îl transporte”. Totuși, pentru aceasta este necesară „logistica corespunzătoare, cererea și contractele care vor stipula clar rolul de tranzit al Ucrainei”.
Contractul de tranzit al gazului între Gazprom și Naftogaz, care acoperă transportul către Europa de Vest și Centrală prin teritoriul ucrainean, expiră la sfârșitul anului 2024. Kievul a declarat de mai multe ori că nu va mai prelungi contractul. În august, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a reiterat că „contractul cu Rusia nu va fi continuat. Am pus punct aici. În ceea ce privește tranzitul gazului de la alte companii, dacă vor exista cereri din partea unor parteneri europeni, vom lua în considerare alte opțiuni”, a spus Zelensky.
În prezent, petrolul rusesc este livrat prin oleoductul „Drujba” către Ungaria, Cehia și Slovacia. Ramura nordică a oleoductului trece prin Belarus și Polonia în Germania, iar ramura sudică trece prin Ucraina către Slovacia, Cehia și Ungaria. Anterior, Germania era principalul cumpărător de petrol rusesc prin „Drujba”, dar livrările către această țară au fost suspendate la începutul anului 2023 din cauza sancțiunilor impuse de UE asupra ramurii nordice a oleoductului. În august, filiala kazahă a companiei italiene Eni, Agip Caspian Sea, a început livrările de petrol kazah în Germania prin acest oleoduct. Aceasta este a treia companie din Kazahstan care exportă petrol în Germania prin „Drujba”.
În iulie, Ucraina a oprit tranzitul petrolului de la compania rusă Lukoil către Slovacia și Ungaria, ca urmare a extinderii sancțiunilor impuse de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, care au inclus și interdicția de tranzit.