Se strânge lațul în jurul ungurilor! Ucraina pune capăt tranzitului de petrol rusesc din 1 ianuarie 2025

30 Aug. 2024, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Aug. 2024, 12:12 // Actual //  bani.md

Ucraina va suspenda tranzitul petrolului și gazului rusesc către Europa începând cu 1 ianuarie 2025, dar este pregătită să transporte resurse energetice din alte țări, a declarat Mihail Podolyak, consilier al președintelui ucrainean, într-un interviu acordat „Novini Live”.

Podolyak a explicat că Ucraina va opri tranzitul gazului și al petrolului rusesc prin teritoriul său și a menționat că Uniunea Europeană a diversificat deja sursele de energie, reducând semnificativ dependența de Rusia. „Da, acest gaz ar putea proveni, de exemplu, din țările din Asia Centrală. Europa a diversificat furnizările de petrol și gaz din Rusia și acestea nu mai joacă rolul de acum 10 sau chiar 5 ani. În plus, începând cu 1 ianuarie 2025, se va opri și funcționarea oleoductului „Drujba”, care furniza petrol Slovaciei, Cehiei și Ungariei. Conform unei rezoluții a UE, aceste țări trebuie să găsească modalități de diversificare a furnizărilor de petrol și să oprească tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina. Aceeași regulă se aplică și gazului”, a spus Podolyak.

El a adăugat că, dacă una dintre țările europene dorește să primească gaz din Kazahstan sau Azerbaidjan, Ucraina este „pregătită să îl transporte”. Totuși, pentru aceasta este necesară „logistica corespunzătoare, cererea și contractele care vor stipula clar rolul de tranzit al Ucrainei”.

Contractul de tranzit al gazului între Gazprom și Naftogaz, care acoperă transportul către Europa de Vest și Centrală prin teritoriul ucrainean, expiră la sfârșitul anului 2024. Kievul a declarat de mai multe ori că nu va mai prelungi contractul. În august, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a reiterat că „contractul cu Rusia nu va fi continuat. Am pus punct aici. În ceea ce privește tranzitul gazului de la alte companii, dacă vor exista cereri din partea unor parteneri europeni, vom lua în considerare alte opțiuni”, a spus Zelensky.

În prezent, petrolul rusesc este livrat prin oleoductul „Drujba” către Ungaria, Cehia și Slovacia. Ramura nordică a oleoductului trece prin Belarus și Polonia în Germania, iar ramura sudică trece prin Ucraina către Slovacia, Cehia și Ungaria. Anterior, Germania era principalul cumpărător de petrol rusesc prin „Drujba”, dar livrările către această țară au fost suspendate la începutul anului 2023 din cauza sancțiunilor impuse de UE asupra ramurii nordice a oleoductului. În august, filiala kazahă a companiei italiene Eni, Agip Caspian Sea, a început livrările de petrol kazah în Germania prin acest oleoduct. Aceasta este a treia companie din Kazahstan care exportă petrol în Germania prin „Drujba”.

În iulie, Ucraina a oprit tranzitul petrolului de la compania rusă Lukoil către Slovacia și Ungaria, ca urmare a extinderii sancțiunilor impuse de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, care au inclus și interdicția de tranzit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ