Șeful concernului polonez PGNiG spune cum Moscova poate ține în șah Europa: Lecția e criza gazelor din Moldova

05 Nov. 2021, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Nov. 2021, 14:23 // Actual //  bani.md

Criza gazelor cu care s-a confruntat Republica Moldova e un semnal de alarmă pentru Europa în condițiile dependenței de Gazprom, susține șeful concernului gazier din POlonia, PGNiG, Pavel Maievskii, citat de Financial Times.

În data de 22 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a instituit Stare de Urgență în sectorul energetic pe fundalul volumelor mai mici de gaze. Pe 25 și 26 octombrie, autoritățile au încheiat contracte cu PGNiG pentru livrarea de probă a unui milion de metru cubi de gaze, dar și cu compania olandeză Vitol. Pe 27 octombrie a fost achiziționat 1,5 mil. metri cubi de gaz de la compania elvețiană DXT Commodities și PGNiG. Până la acea vreme unicul furnizor de gaze al Republicii Moldova era Federația Rusă. Ulterior, în data de 29 octombrie, autoritățile Republicii Moldova au reușit să ajungă la o înțelegere cu Moscova, iar Moldovagaz a semnat cu Gazprom contractul de livrare a gazului pe o perioadă de cinici ani. Chișinăul s-a obligat ca în anul 2022 să auditeze datoria Moldovagaz față de concernul rus.

Șeful PGNiG, Maievskii a declarat că situația din Republica Moldova poartă un caracter simbolic. Acest lucru arată cu ce se poate confrunta Europa dacă cedează infrastructura gazieră în mâinile Federației Ruse.

El spune că principalul furnizor de gaze din Est își promovează agresiv propriile interese. „Or, Gazprom nu e prietenul Uniunii Europene”.

În context, șeful PGNiG a declarat că, în caz de necesitate, poate livra Republicii Moldova volume suplimentare de gaze.

 

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău