Șeful concernului polonez PGNiG spune cum Moscova poate ține în șah Europa: Lecția e criza gazelor din Moldova

05 Nov. 2021, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Nov. 2021, 14:23 // Actual //  bani.md

Criza gazelor cu care s-a confruntat Republica Moldova e un semnal de alarmă pentru Europa în condițiile dependenței de Gazprom, susține șeful concernului gazier din POlonia, PGNiG, Pavel Maievskii, citat de Financial Times.

În data de 22 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a instituit Stare de Urgență în sectorul energetic pe fundalul volumelor mai mici de gaze. Pe 25 și 26 octombrie, autoritățile au încheiat contracte cu PGNiG pentru livrarea de probă a unui milion de metru cubi de gaze, dar și cu compania olandeză Vitol. Pe 27 octombrie a fost achiziționat 1,5 mil. metri cubi de gaz de la compania elvețiană DXT Commodities și PGNiG. Până la acea vreme unicul furnizor de gaze al Republicii Moldova era Federația Rusă. Ulterior, în data de 29 octombrie, autoritățile Republicii Moldova au reușit să ajungă la o înțelegere cu Moscova, iar Moldovagaz a semnat cu Gazprom contractul de livrare a gazului pe o perioadă de cinici ani. Chișinăul s-a obligat ca în anul 2022 să auditeze datoria Moldovagaz față de concernul rus.

Șeful PGNiG, Maievskii a declarat că situația din Republica Moldova poartă un caracter simbolic. Acest lucru arată cu ce se poate confrunta Europa dacă cedează infrastructura gazieră în mâinile Federației Ruse.

El spune că principalul furnizor de gaze din Est își promovează agresiv propriile interese. „Or, Gazprom nu e prietenul Uniunii Europene”.

În context, șeful PGNiG a declarat că, în caz de necesitate, poate livra Republicii Moldova volume suplimentare de gaze.

 

 

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO