Criza gazelor cu care s-a confruntat Republica Moldova e un semnal de alarmă pentru Europa în condițiile dependenței de Gazprom, susține șeful concernului gazier din POlonia, PGNiG, Pavel Maievskii, citat de Financial Times.
În data de 22 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a instituit Stare de Urgență în sectorul energetic pe fundalul volumelor mai mici de gaze. Pe 25 și 26 octombrie, autoritățile au încheiat contracte cu PGNiG pentru livrarea de probă a unui milion de metru cubi de gaze, dar și cu compania olandeză Vitol. Pe 27 octombrie a fost achiziționat 1,5 mil. metri cubi de gaz de la compania elvețiană DXT Commodities și PGNiG. Până la acea vreme unicul furnizor de gaze al Republicii Moldova era Federația Rusă. Ulterior, în data de 29 octombrie, autoritățile Republicii Moldova au reușit să ajungă la o înțelegere cu Moscova, iar Moldovagaz a semnat cu Gazprom contractul de livrare a gazului pe o perioadă de cinici ani. Chișinăul s-a obligat ca în anul 2022 să auditeze datoria Moldovagaz față de concernul rus.
Șeful PGNiG, Maievskii a declarat că situația din Republica Moldova poartă un caracter simbolic. Acest lucru arată cu ce se poate confrunta Europa dacă cedează infrastructura gazieră în mâinile Federației Ruse.
El spune că principalul furnizor de gaze din Est își promovează agresiv propriile interese. „Or, Gazprom nu e prietenul Uniunii Europene”.
În context, șeful PGNiG a declarat că, în caz de necesitate, poate livra Republicii Moldova volume suplimentare de gaze.