Sergiu Tofilat desființează acuzațiile premierului: Recean minte și distribuie falsuri

05 Dec. 2024, 14:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Dec. 2024, 14:07 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, care a fost demis astăzi împreună cu ministrul Energiei Victor Parlicov și directorul Energocom, a răspuns într-o postare pe Facebook acuzațiilor lansate de premierul Dorin Recean, care l-a implicat în gestionarea crizei energetice. „Sunt surprins de afirmațiile premierului. În mod evident, toți sunt de vină, în afară de Ceban. Prin deciziile luate astăzi, Recean a demonstrat că nu există voință politică de a face ordine la Moldovagaz”, a declarat Tofilat într-o conferință de presă.

Acesta a infirmat acuzațiile potrivit cărora ar fi blocat achizițiile de gaze și a subliniat că nu deține competențele necesare pentru a lua astfel de decizii. „Dl. Recean distribuie falsuri. Eu nu am competențe de a bloca achizițiile de gaze, și el știe foarte bine acest lucru. Singurul lucru pe care l-am cerut a fost ca Moldovagaz să nu cumpere tot volumul de gaze pentru iarnă într-o singură zi, tocmai pentru a evita riscurile și a distribui achizițiile într-un mod rațional, conform recomandărilor făcute în urma audierilor de la Parlament”, a explicat Tofilat.

În ciuda cererii de demisie pe care a anunțat-o, Tofilat a subliniat că nu va abandona investigațiile privind activitatea Moldovagaz. „Îmi voi prezenta cererea de demisie, dar voi continua să investighez activitatea companiei și voi informa opinia publică. Lupta nu s-a încheiat”, a declarat Tofilat. El a adăugat că situația curentă este una „mizerabilă” și că nu a protestat în perioada statului capturat pentru a ajunge într-o astfel de situație.

Premierul Dorin Recean, într-o conferință de presă, l-a demis pe ministrul Energiei, Victor Parlicov, Sergiu Tofilat, membrul CO de la Moldovagaz și Victor Bînzari de la Energocom. Recean i-a acuzat că sunt responsabili de criza energetică în care s-a pomenit Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!