Sergiu Tofilat desființează acuzațiile premierului: Recean minte și distribuie falsuri

05 Dec. 2024, 14:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Dec. 2024, 14:07 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, care a fost demis astăzi împreună cu ministrul Energiei Victor Parlicov și directorul Energocom, a răspuns într-o postare pe Facebook acuzațiilor lansate de premierul Dorin Recean, care l-a implicat în gestionarea crizei energetice. „Sunt surprins de afirmațiile premierului. În mod evident, toți sunt de vină, în afară de Ceban. Prin deciziile luate astăzi, Recean a demonstrat că nu există voință politică de a face ordine la Moldovagaz”, a declarat Tofilat într-o conferință de presă.

Acesta a infirmat acuzațiile potrivit cărora ar fi blocat achizițiile de gaze și a subliniat că nu deține competențele necesare pentru a lua astfel de decizii. „Dl. Recean distribuie falsuri. Eu nu am competențe de a bloca achizițiile de gaze, și el știe foarte bine acest lucru. Singurul lucru pe care l-am cerut a fost ca Moldovagaz să nu cumpere tot volumul de gaze pentru iarnă într-o singură zi, tocmai pentru a evita riscurile și a distribui achizițiile într-un mod rațional, conform recomandărilor făcute în urma audierilor de la Parlament”, a explicat Tofilat.

În ciuda cererii de demisie pe care a anunțat-o, Tofilat a subliniat că nu va abandona investigațiile privind activitatea Moldovagaz. „Îmi voi prezenta cererea de demisie, dar voi continua să investighez activitatea companiei și voi informa opinia publică. Lupta nu s-a încheiat”, a declarat Tofilat. El a adăugat că situația curentă este una „mizerabilă” și că nu a protestat în perioada statului capturat pentru a ajunge într-o astfel de situație.

Premierul Dorin Recean, într-o conferință de presă, l-a demis pe ministrul Energiei, Victor Parlicov, Sergiu Tofilat, membrul CO de la Moldovagaz și Victor Bînzari de la Energocom. Recean i-a acuzat că sunt responsabili de criza energetică în care s-a pomenit Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2024, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 11:07 // Actual //  Ursu Victor

Bulgaria a anunțat că va opri livrările de gaz rusesc prin „Turkish Stream” dacă Gazprom nu găsește o modalitate de a plăti pentru tranzit. După impunerea sancțiunilor americane asupra Gazprombank, compania rusă a pierdut posibilitatea nu doar de a primi plăți pentru gazul său, dar și de a achita taxele de transport.

În trecut, Gazprom efectua plățile către Bulgartransgaz, compania care transportă gazul în Serbia și Ungaria, prin intermediul Gazprombank, însă această opțiune a dispărut după sancțiunile impuse băncii pe 21 noiembrie. Deși președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret pentru a actualiza procedurile de plată, adăugând un mecanism pentru compensarea cerințelor reciproce, acest mecanism se adresează în principal clienților care plătesc pentru gaz, nu celor care furnizează serviciul de transport, notează Bloomberg.

Ministerul Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, a declarat că Bulgartransgaz va respecta cu strictețe obligațiile sale contractuale și va opri tranzitul gazului rusesc dacă serviciile nu sunt plătite. „Este responsabilitatea companiei care a rezervat capacitățile și a plătit prin Gazprombank să găsească o soluție dacă dorește să primească acest serviciu”, a afirmat Malinov.

Plățile pentru livrările anterioare au fost deja primite, iar Rusia are termen până pe 10 decembrie pentru a găsi o soluție, a mai spus ministrul.

Bulgaria asigură aproape 18 miliarde de metri cubi de gaz anual pentru Serbia și Ungaria, iar o parte din acest gaz ajunge și în alte țări din Balcanii de Vest. De la începutul anului 2022, Bulgaria a primit deja plăți de tranzit în valoare de peste 750 milioane de dolari.

În același timp, Ungaria și-a exprimat îngrijorarea, subliniind că situația amenință securitatea energetică a Europei. Această problemă se complică și mai mult în contextul în care Ucraina a anunțat că va încheia acordul de tranzit de gaz la sfârșitul acestui an, ceea ce va afecta și rutele către Ungaria și Slovacia.

În prezent, rezervoarele de gaz din Europa sunt umplute în proporție de 82%, față de 95% la începutul sezonului, iar ritmul de extragere a gazului a fost mai rapid în noiembrie și decembrie decât în anii anteriori. Prețul gazului pe piață variază între 44 și 48 euro/MWh, ajungând la 45,5 euro marți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală