Serviciul Vamal anunță despre finalizarea lucrărilor de dezvoltare ale sistemului digital – E-AEO. Ce presupune

05 Apr. 2022, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Apr. 2022, 10:59 // Actual //  MD Bani

Serviciul Vamal și USAID anunță despre finalizarea lucrărilor de dezvoltare ale sistemului digital – E-AEO. În acest sens, directorul adjunct al Serviciului Vamal, doamna Lidia Ababii, și directorul adjunct al Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, domnul Radu Vrabie, au desfășurat o ședință de lucru.

Sistemul E-AEO reprezintă digitalizarea completă a procedurilor de solicitare și acordare a statutului AEO (Agent Economic Autorizat), fiind dezvoltat de către Programul USAID Reforme Structurale în Moldova. Principalul avantaj al unei companii care deține statutul AEO este că aceasta beneficiază de încrederea sporită în relațiile sale cu Serviciul Vamal dar și cu partenerii internaționali. Acest fapt generează multiple avantaje atât pentru agentul economic propriu zis, prin faptul că se confirmă onestitatea și transparența activității sale, cât și pentru mediul de afaceri din Republica Moldova la general – subliniind dorința de a se integra în comunitatea internațională și, de asemenea, îmbunătățește bunele practici din cadrul Serviciului Vamal, contribuind la transparența și rapiditatea procedurilor. Toate aceste avantaje sunt îmbunătățite substanțial prin noul sistem digital – E-AEO – elaborat cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

„Asigurarea siguranței și securității lanțului de aprovizionare, facilitarea comerțului,  implementarea noilor instrumente internaționale în domeniul vamal, precum este AEO, sunt priorități atât ale Republicii Moldova ca stat, cât și ale Serviciului Vamal ca autoritate de implementare a politicii statutului în domeniul vamal. Versiunea electronică a Programului AEO, SIA „E-AEO„ va permite gestionarea automatizată a raporturilor juridice și administrative ce derivă din reglementările naționale de înregistrare, depunere, examinare a cererilor și emitere a autorizației AEO”, a declarat directorul adjunct al Serviciului Vamal, Lidia Ababii.

Și Radu Vrabie, directorul adjunct al Programului USAID Reforme Structurale în Moldova a subliniat importanța digitalizării AEO.

„Scopul E-AEO este de a oferi digitalizarea completă a Programului Agent Economic Autorizat – AEO Moldova (etapele de pregătirea, procesul de autorizare, procesele de audit și evaluare a riscurilor, managementul, monitorizarea și procesul de reevaluare). Un alt scop este reducerea operațiunilor pe suport de hîrtie și a interacțiunilor în persoană dintre reprezentanții Serviciului Vamal și cei ai mediului de afaceri. De asemenea, a fost realizat un sistem stabil de evidență și trasabilitate a programului AEO”, a menționat Radu Vrabie.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO