Serviciul Vamal se modernizează. Intenționează să extindă declararea electronică pentru toate destinațiile vamale

15 Mart. 2022, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2022, 10:50 // Actual //  MD Bani

Serviciul Vamal își propune să aprobe până la începutul lunii mai 2022, procedura de declarare electronică a mărfurilor pentru regimurile vamale cu impact economic și destinațiile vamale zonă liberă, magazin „duty free”, reexport, reimport, distrugerea și abandon în folosul statului. În acest sens a fost aprobat un proiect de ordin. Datorită acestor modificări, procesul de vămuire va deveni mai transparent.

Conform noii proceduri, va continua va continua modernizarea procedurilor vamale. Acestea vor fi ajustate standardele europene de control vamal informațional. Mai exact, va fi majorat numărul de declarații vamale perfectate electronic, va crește randamentul de procesare a declarației vamale de către organele vamale, interacțiunea dintre funcționarul vamal și declarant se va efectua în regim online prin intermediul mesageriei, toate etapele procesului de vămuire vor fi modernizate, de asemenea, se va reduce utilizarea suportului de hârtie.

Astfel, tot procesul de vămuire va deveni mai transparent ca rezultat al posibilităților de vizualizare în regim real de timp a setului de acte însoțitoare de către orice subdiviziune responsabilă de supravegherea proceselor de vămuire a mărfurilor.

Concomitent va fi posibilă realizarea acțiunii prevăzute în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1472/2016, și anume implementarea declarării electronice pentru toate regimurile vamale.

Procedura declarării electronică a mărfurilor, implementată începând cu anul 2013 conform Hotărîrii Guvernului nr.904/2013 cu privire la procedurile de vămuire electronică a mărfurilor, este un beneficiu pentru agenții economici, care se manifestă prin economii de timp și resurse financiare. Acest fapt este confirmat de datele statistice obținute din Sistemul Informațional vamal și anume, 99%  din declarațiile vamale perfectate la export și 40% declarațiile vamale perfectate la import sunt în format electronic, se arată într-un comunicat al SV.

În acest context, reprezentanții mediului de afacere sunt invitați să intervină cu propuneri pe proiectul Ordinului menționat. Propunerile, urmează a fi transmise la adresa: vama@customs.gov.md, până la 30 martie 2022.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO