Siguranța și credibilitatea bancară costă. Câți bani le cere BNM bancherilor

14 Nov. 2021, 12:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
14 Nov. 2021, 12:14 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Banca Națională a anunțat băncile licențiate care vor fi cuantumurile, tranșele, termenele-limită şi forma de plată a contribuțiilor acestora la fondul de rezoluție bancară, ce urmează să fie plătite până la sfârșitul anului 2022. Acestea au fost calculate în conformitate cu Regulamentul privind modul de calcul şi de plată a contribuțiilor la fondul de rezoluție bancară, aprobat prin Hotărârea Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei din 20 martie 2020.

Astfel, cuantumul contribuțiilor pe anul 2022 pentru întregul sistem bancar a fost calculat în mărime de 146,3 mil. lei, la baza acestui calcul fiind nivelul-țintă de 3% din suma depozitelor garantate, care urmează a fi atins până la finele anului 2024, coeficientul de ajustare la creșterea volumului depozitelor, precum și multiplicatorii de ajustare la riscul specific fiecărei bănci. Totodată, nivelul-țintă ce reiese din suma depozitelor garantate la situația din 30.06.2021 reprezintă 515,5 mil. lei și urmează să se reevalueze anual.

Fondul de rezoluție bancară a fost constituit în 2020, în vederea asigurării aplicării eficace a instrumentelor şi competențelor de rezoluţie de către Banca Naţională a Moldovei, ale cărui resurse se utilizează conform obiectivelor rezoluției şi principiilor prevăzute în Legea nr.232/2016 privind redresarea și rezoluția băncilor. La sfârșitul lunii iunie 2021 resursele fondului constituiau 119,5 mil. lei.

Constituirea fondului de rezoluție contribuie la consolidarea sectorului bancar și a credibilității acestuia, în sprijinul intereselor deponenților.

Fondul de rezoluție bancară este administrat de Fondul de garantare a depozitelor.

În prezent, fondul garantează depozitelor bancare de până la 50 mii de lei persoanelor fizice și juridice. Urmare a achitării de către bănci a contribuţiei pentru trimestrul III al anului 2021 conform gradului de risc atribuit, resursele Fondului de garantare s-au majorat cu 16,6 mil. de lei și constituie în prezent 796,4 mil. de lei.

Suma garantării depozitelor bancare s-a majorat constant de la începutul anului 2004 când a fost constituit fondul de garantare. De la 4 500 de lei la 6 000 de lei în anul 2009 și de 20 000  de lei în anul 2018 or, de la începutul anului 2020 depozitele bancare sunt garantate în mărime de 50 000 de lei.

În prezent, doar 21.90% din valoarea totală a depozitelor eligibile de 76,2 miliarde de lei o reprezintă depozitele garantate/acoperite.

 

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO