Sindicatele și patronatele: Uniunea Europeană așteaptă implementarea directivelor legate ocuparea forței de muncă

16 Sept. 2024, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Sept. 2024, 11:45 // Actual //  bani.md

După mai bine de zece ani de transpunere, Republica Moldova trebuie să arate Bruxelles-ului că știe și să pună în practică nu doar să transpună pe hârtie directivele europene legate de politica socială și ocuparea forței de muncă. Declarațiile aparțin invitaților emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV, Eduard Gurin, președintele Comitetului pe capitalul uman al Asociației Businessului European, și Sergiu Iurcu, consilier principal al Departamentului protecție social-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

„Noi avem aproape zece ani de când am început să implementăm directivele europene în legislația noastră. Cum ar fi cele legate de munca suplimentară, remunerarea egală pentru femei și bărbați. Unele dintre ele deja au dat și anumite rezultate. Angajatorii așteaptă ca prin aceste negocieri să avem niște reglementări mai flexibile. Mediul de afaceri este gata să se implice în procesul de negocieri”, a spus președintele de comitet al Asociației Businessului European.

Potrivit lui, multe norme din directivele europene au un caracter recomandabil fapt care oferă o libertate țărilor membre ale Uniunii Europene. Eduard Gurin și-a exprimat speranța că autoritățile moldovene se vor angaja să pună în practică exact atât cât pot face pentru a nu dezamăgi în viitor partenerii europeni. Fapt susținut și de reprezentantul Sindicatelor din Moldova.

„Uniunea Europeană este interesată de implementarea, nu atât transpunerea. Acum suntem la etapa de analiză și transpunere a directivelor europene și a altor regulamente, ordine și rezoluții care sunt aprobate. Pe ei îi interesează ca acel cadru european să fie transpus în legislația noastră și următorul pas ține de implementare care este unul foarte dificil”, a menționat Sergiu Iurcu.

Acquis-ul în domeniul social include standarde minime în domeniul dreptului muncii, al egalității, al sănătății și securității la locul de muncă și al combaterii discriminării. Uniunea Europeană deține un fond social prin care sprijină punerea în aplicare a strategiei sale de ocupare a forței de muncă, iar țările membre participă la dialogul social și la procesele politice de ocupare a forței de muncă.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ