Siria îl ademenește pe Trump cu petrol și pace: În joc, ridicarea sancțiunilor

13 Mai 2025, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Mai 2025, 11:48 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile de tranziție din Siria sunt dispuse să ofere companiilor americane acces la exploatarea resurselor naturale ale țării, în schimbul ridicării sancțiunilor economice impuse încă din perioada regimului Bashar al-Assad. Informația a fost publicată de The Times, care citează surse apropiate discuțiilor diplomatice.

Potrivit sursei, președintele american Donald Trump ar putea discuta această propunere în cadrul unui viitor turneu în Orientul Mijlociu, în timpul unei posibile întâlniri în Arabia Saudită cu președintele interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa. Acesta a preluat conducerea țării după înlăturarea lui Bashar al-Assad în decembrie 2024, și este cunoscut și sub numele de Abu Muhammad al-Julani, fost lider al grupării armate „Hayat Tahrir al-Sham”.

În plus față de propunerea privind accesul la resurse, al-Sharaa ar intenționa să inițieze negocieri pentru aderarea Siriei la Acordurile Abraham, o inițiativă diplomatică susținută de SUA, care a dus la normalizarea relațiilor dintre Israel și mai multe state arabe, precum Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan.

Surse citate de Reuters confirmă aceste intenții și adaugă că Siria ar putea permite o prezență permanentă a Israelului în regiunea Înălțimilor Golan, zonă de frontieră strategică și puternic disputată.

De asemenea, omul de afaceri american Jonathan Bass, care s-a întâlnit cu al-Sharaa pe 30 aprilie, a declarat că liderul sirian „este hotărât să obțină un acord pentru viitorul țării”. Bass a mai menționat că al-Sharaa a evocat inclusiv ideea construirii unui Trump Tower la Damasc și și-a exprimat „deschiderea către pace cu vecinii”.

Un alt oficial citat de Reuters, apropiat logisticii vizitei lui Trump, a declarat că există planuri pentru o întâlnire între delegațiile americană și siriană, dar nu și o întrevedere directă între Trump și al-Sharaa la acest moment. Cu toate acestea, o sursă apropiată liderului sirian susține că o întâlnire directă nu este exclusă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
13 Mai 2025, 14:57 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță o creștere a lichidității excesive în sistemul bancar în trimestrul I 2025, care a ajuns la un nivel record de 10,6 miliarde de lei, în creștere cu 2,24 miliarde de lei față de trimestrul anterior. Fenomenul vine în pofida majorării recente a ratei de bază la 6,5% și a unui cadru monetar considerat restrictiv.

Această acumulare de lichiditate semnalează o absorbție insuficientă a banilor în circulație și poate amplifica riscurile inflaționiste, într-un context economic fragil.

Agregatul monetar M3 a înregistrat un ritm anual de creștere de 12,9%, susținut în principal de majorarea soldului depozitelor în moneda națională, în ciuda încercărilor BNM de a restrânge condițiile monetare.

Această dinamică sugerează o presiune persistentă în sistem, cu băncile deținând volume mari de bani neutilizați în raport cu cererea de credit și activitatea economică reală.

Pentru a ține sub control inflația și a tempera excesul de lichiditate, Comitetul executiv al BNM a decis:

În ianuarie și februarie 2025, majorarea cumulativă cu 2,9 puncte procentuale a ratei de bază, până la 6,50%. În martie și mai 2025, menținerea ratei de bază și a celorlalte instrumente de politică monetară: credite overnight (8,50%), depozite overnight (4,50%), operațiuni repo (6,75%).

Normele rezervelor obligatorii au rămas neschimbate: 22% pentru mijloacele în lei și valută neconvertibilă și 31% pentru valută liber convertibilă.

BNM susține că urmare a măsurile luate dobânzile au urcat ușor. Dobânzile la creditele noi în lei au crescut la 8,47%, iar la depozite noi la 4,14%. În schimb, dobânzile la creditele existente s-au redus ușor, la 8,52%, iar cele la depozitele existente au urcat la 3,44%.

BNM subliniază că nivelul ridicat al lichidității excesive reprezintă un risc în contextul unei inflații aflate în curs de temperare, dar încă vulnerabilă la șocuri externe. Deciziile de menținere a parametrilor actuali ai politicii monetare reflectă nevoia de continuare a transmisiei măsurilor restrictive și de consolidare a controlului asupra cererii agregate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE