Siria îl ademenește pe Trump cu petrol și pace: În joc, ridicarea sancțiunilor

13 Mai 2025, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Mai 2025, 11:48 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile de tranziție din Siria sunt dispuse să ofere companiilor americane acces la exploatarea resurselor naturale ale țării, în schimbul ridicării sancțiunilor economice impuse încă din perioada regimului Bashar al-Assad. Informația a fost publicată de The Times, care citează surse apropiate discuțiilor diplomatice.

Potrivit sursei, președintele american Donald Trump ar putea discuta această propunere în cadrul unui viitor turneu în Orientul Mijlociu, în timpul unei posibile întâlniri în Arabia Saudită cu președintele interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa. Acesta a preluat conducerea țării după înlăturarea lui Bashar al-Assad în decembrie 2024, și este cunoscut și sub numele de Abu Muhammad al-Julani, fost lider al grupării armate „Hayat Tahrir al-Sham”.

În plus față de propunerea privind accesul la resurse, al-Sharaa ar intenționa să inițieze negocieri pentru aderarea Siriei la Acordurile Abraham, o inițiativă diplomatică susținută de SUA, care a dus la normalizarea relațiilor dintre Israel și mai multe state arabe, precum Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan.

Surse citate de Reuters confirmă aceste intenții și adaugă că Siria ar putea permite o prezență permanentă a Israelului în regiunea Înălțimilor Golan, zonă de frontieră strategică și puternic disputată.

De asemenea, omul de afaceri american Jonathan Bass, care s-a întâlnit cu al-Sharaa pe 30 aprilie, a declarat că liderul sirian „este hotărât să obțină un acord pentru viitorul țării”. Bass a mai menționat că al-Sharaa a evocat inclusiv ideea construirii unui Trump Tower la Damasc și și-a exprimat „deschiderea către pace cu vecinii”.

Un alt oficial citat de Reuters, apropiat logisticii vizitei lui Trump, a declarat că există planuri pentru o întâlnire între delegațiile americană și siriană, dar nu și o întrevedere directă între Trump și al-Sharaa la acest moment. Cu toate acestea, o sursă apropiată liderului sirian susține că o întâlnire directă nu este exclusă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Iun. 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

Administrația americană și-a reconfirmat opoziția față de inițiativa europeană de a reduce plafonul de preț impus exporturilor de petrol din Federația Rusă, relatează Bloomberg, citând surse apropiate discuțiilor. Subiectul urmează să fie unul central pe agenda summitului G7 care va avea loc în perioada 15–17 iunie în Canada.

Potrivit surselor, Washingtonul continuă să se opună reducerii actualului plafon de preț, ceea ce subminează speranțele oficialilor europeni că liderii G7 vor aproba o astfel de măsură. Deși decizia finală aparține președintelui Donald Trump, până în prezent nu există niciun semnal că poziția americană, exprimată anterior la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai G7, s-ar fi schimbat.

În luna mai, la o reuniune similară, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și-a exprimat îndoiala privind necesitatea revizuirii plafonului de preț. Casa Albă a refuzat să comenteze pentru Bloomberg poziția actuală a administrației.

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt inițiatoarele demersului de reducere a plafonului, propunere care vizează coborârea prețului maxim de la 60 la 45 de dolari per baril. În absența unui acord cu SUA, sursele Bloomberg nu exclud posibilitatea ca Bruxellesul și Londra să acționeze unilateral, având în vedere că mare parte din petrolul rusesc tranzitează apele europene, iar efectele ar putea fi semnificative chiar și fără sprijin american. Cu toate acestea, un acord multilateral G7 ar avea o forță juridică și politică mai mare, în special datorită capacității de aplicare a sancțiunilor de către Washington.

Totodată, Financial Times a informat recent că în noul pachet de sancțiuni europene – al 18-lea la număr – ar urma să fie inclusă și interdicția totală de utilizare a infrastructurii gazoductului „Nord Stream”, precum și orice altă infrastructură energetică rusească în statele UE.

Summitul G7 din Canada ar putea fi astfel marcat de divergențe majore între aliați privind strategia de reducere a veniturilor energetice ale Rusiei, într-un moment în care războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă de escaladare.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO