Situația pe piața valutară! Populația și businessul cumpără masiv euro și dolari

22 Apr. 2022, 09:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Apr. 2022, 09:34 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna martie 2022, situația pe piața valutară s-a înrăutățit, înregistrându-se o cerere netă de valută, atât din partea agenților economici, cât și din partea persoanelor fizice. Pentru comparație, în luna februarie 2022, cererea netă de valută din partea agenților economici a fost acoperită în proporție de 45,4% prin oferta netă de valută de la persoanele fizice, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În acest context, în luna martie, cererea netă de valută din partea persoanelor fizice a constituit 26,1 milioane USD față de o ofertă netă de valută de 101,4 milioane USD în luna februarie, ceea ce reprezintă o scădere de 127,5 milioane USD în raport cu luna precedentă. Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici s-a redus în proporții mai mici, cu 25,9 milioane USD (-11,6%).

În aceste condiții, BNM a intervenit pe piața interbancară locală, prin vânzări nete de valută în volum de 232,8 milioane USD2.

În luna martie, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 2,3% în raport cu dolarul SUA, până la 18,3739 USD/MDL comparativ cu 17,9595 USD/MDL în luna februarie. Potrivit valorilor de la finele lunii martie, leul s-a depreciat cu 0,8%3 în raport cu dolarul SUA.

În structura valutară a conversiilor nete leu/valută cu persoanele fizice s-a înregistrat o cerere netă de euro și o ofertă netă de dolari SUA și alte valute, în principal de lire sterline.

Luând în considerare anticipările inflaționiste și evoluția pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Republica Moldova, precum și situația geopolitică, BNM monitorizează cu atenție evoluțiile și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:12
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Mai 2022, 11:12 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

În UTA Găgăuzia a fost deschis primul centru de dezvoltare a abilităților digitale ale femeilor – Women Hub Comrat. Acum, fetele și femeile din regiunea vor avea posibilitatea de a-și dezvolta competențele în domeniul STEM și de a-și valorifica la maximum potențialul profesional!

Women Hub Comrat este un centru inovativ ce oferă șansa tuturor femeilor care activează în domeniul IT sau își doresc să înceapă o carieră în această industrie de a utiliza pe deplin spațiul de coworking al hubului, dar și multitudinea de programe dezvoltate cu scopul de a le ajuta să obțină abilitățile necesare pentru a activa în acest domeniu. Women Hub Comrat a fost lansat de către SEED FORUM MOLDOVA/IHUB, în colaborare cu UN Women, cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu proiectul Tekwill, cu susținerea USAID.

Prin intermediul Women Hub Comrat, în cadrul programelor dedicate, fetele și femeile din regiune vor beneficia de sprijin și instruire pentru a obține joburi în companii din domeniul digital, pentru a se recalifica sau pentru a-și dezvolta propriile afaceri.

În cadrul Women Hub Comrat prioritate vor avea, în special, femeile care vor să-și dezvolte abilitățile și capacitățile tech, beneficiind de cursuri de specializare, sprijin din partea mentorilor și a comunității, acces la instrumente digitale și spațiu de coworking. Ulterior, beneficiarele vor avea posibilitate să se înregistreze pe platformele internaționale, pentru a se implica în diverse proiecte și pentru a putea contribui la dezvoltarea unor domenii importante pentru economie și societate – „FinTech”, „AgTech”, „HealthTech”, „EdTech”, „DeepTech”, „WineTech”, „FashionTech”. Femeile vor fi asistate de către specialiști, inclusiv la primele oferte de muncă sau oportunități antreprenoriale.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău