Situație de nedescris! Unul din patru tineri din Republica Moldova nu muncește și nici nu studiază

19 Mart. 2024, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Mart. 2024, 14:35 // Actual //  Lupu Eduard

Cu paşi repezi, Republica Moldova îşi formează generaţia care nu visează la viitor. Unul din 4 tineri din ţara noastră nu munceşte şi nu studiază.

Datele Biroului Național de Statistică arată că numărul tinerilor NEET din Republica Moldova, adică cei care nu sunt angajați, nu urmează cursuri de formare profesională sau educație, a înregistrat o scădere în trimestrul IV al anului 2023. Potrivit raportului, ponderea acestui grup a constituit 28,1%, înregistrând o descreștere de 0,6 puncte procentuale față de trimestrul IV al anului 2022.

Grupurile de tineri NEET se împart astfel: cei care nu sunt angajați, dar urmează un nivel de educație sau cursuri de formare profesională, au constituit 27,9%, cu o creștere de 1,0 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului precedent; cei care fac parte din populația ocupată, dar nu urmează un nivel de educație sau cursuri de formare profesională, au reprezentat 35,1%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale; cei care fac parte din populația ocupată și urmează un nivel de educație sau cursuri de formare profesională au constituit 3,0%, în creștere cu 0,3 puncte procentuale.

Numărul total al tinerilor NEET în vârstă de 15-34 ani a fost de 164,5 mii de persoane, cu 31,6 mii de persoane în vârstă de 15-24 ani și 90,2 mii de persoane în vârstă de 15-29 ani. Majoritatea în toate aceste trei grupe de vârstă sunt femeile, cu o pondere de 62,4% în grupa de 15-24 ani, 66,4% în cea de 15-29 ani și 65,6% în cea de 15-34 ani.

În funcție de vârstă, predomină tinerii cu vârste între 30 și 34 de ani, cu o pondere de 45,1%, urmați de cei cu vârste între 25 și 29 de ani, cu o pondere de 35,7%. Rata tinerilor NEET a înregistrat valori în scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, cu 3,1 puncte procentuale în rândul persoanelor cu vârsta de 15-24 ani, cu 1,9 puncte procentuale în rândul tinerilor de 15-29 ani și cu 0,6 puncte procentuale în rândul celor de 15-34 ani. Această tendință descrescătoare este observată și în comparație cu trimestrul III al anului 2023.

Analiza arată că majoritatea tinerilor NEET sunt femei, iar principala categorie este reprezentată de cei care îngrijesc de familie, urmați de cei care au un loc de muncă peste hotare sau intenționează să plece pentru o perioadă de până la un an. Repartizarea pe vârste și motivele pentru care tinerii nu sunt angajați sau în proces de educație/formare profesională diferă semnificativ în funcție de sex și vârstă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău