Cei din stânga Nistrului își dau seama că în viitor vor trebui să plătească aceleași tarife la gaz ca și cetățenii de pe malul drept al Nistrului. În cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, Grosu a subliniat că avantajele privind tarifele reduse la gazele naturale pentru regiunea transnistreană nu pot dura la nesfârșit, a explicat președintele Parlamentului, Igro Grosu.
„Eu cred că stânga Nistrului mental deja e pregătită că la un moment dat va trebui să plătească pentru gazul consumat. Odată și odată binefacerea asta o să se termine, nu poate fi la nesfârșit. Cel puțin decidenții, cei cu interese financiare, economice de acolo foarte bine înțeleg, sunt persoane foarte pragmatice, nimic ideologic, totul e pragmatism, financiar-bancar și nu doar”, a declarat Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Tranistria primește metan de la Gazprom, pentru care nu plătește. Or, datoria regiunii pentru gazul consumat se ridică la aproape 10 miliarde de dolari. Tiraspolul supraviețuiește datorită livrărilor gratuite de gaze din care produce energie electrică pentru partea dreapta a Nistrului.
În cazul stopării livrărilor de gaze în Transnistria, Republica Moldova va fi nevoită să cumpere energie electrică de pe piețele din vest, care e mai scumpă. Cu o situație similară Chișinăul s-a confruntat în toamna anului 2022 când au fost sistate livrările de energie electrică de la Cuciurgan, iar prețul curentului pentru populație a ajuns la 4,20 lei kw/h, în condițiiile în care achizțiile erau făcute de pe piața Europeană.
În data de 25 octombrie 2023, Enegocom anunța că a fost semnat un contract de livrare a curentului până la sfârșitul anului 2024. Prețul de achiziție a rămas neschimbat de 66 de dolari pentru MWh.
Centrala de la Cuciurgan este controlată de grupul rusesc INTER RAO, iar banii pe care îi achită Chișinăul pentru energia electrică sunt virați într-un cont special la Tiraspol și sunt utilizați pentru plata salariilor și pensiilor din enclavă.