Șmecheriile Premier Energy?! Și-a tras o companie peste noapte doar pentru licitația de achiziție a energiei electrice?

25 Feb. 2022, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2022, 13:01 // Actual //  Lupu Eduard

Premier Energy  a emis un comunicat, în data de 9 februarie, prin care anunța despre încheierea etapei de recepționare a dosarelor de participare la procesul de licitație pentru procurarea energiei electrice pe următoarea perioadă contractuală, începând cu 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Drept urmare au fost evaluaţi şi precalificați pentru licitație următorii furnizori şi producători:

ЗАО „Mолдавская ГРЭС”

SA „Energocom”

„D..Trading” LLC (grupul DTEK),

„DE Trading” LLC (grupul Donbassenergo)

S.R.L. Navitas Energy

S.R.L. Furnizare Energie

Cel mai interesant lucru este că una dintre companii, S.R.L. Navitas Energy aparține tot Priemier Energy, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova cu o cotă de piață de 50%. Or, acest lucru s-a făcut cu încălcări pct. 2 al anexei nr. 1 al Hotărârii ANRE nr. 283/2020 din 07.08.2020 cu privire la aprobarea Regulilor pieței energiei electrice care stipulează expres că achiziția energiei electrice se efectuează printr-un proces de licitație competitiv, respectând principiile transparentei nediscriminării.

Astfel, pe lângă faptul includerii/menținerii NAVITAS ENERGY în lista furnizorilor precalificați care, pe de o parte, se prezintă drept furnizor licențiat pe piața liberă a energiei electrice din Republica Moldova ca parte a unui grup de companii (PREMIER ENERGY), din care fac parte atât (ÎCS „PREMIER ENERGY” SRL cât și (ÎCS „PREMIER ENERGY DISTRIBUTION” SA, în calitate de cumpărători, în cadrul propriilor licitații demarate. Din informațiile cu acces public se constata că adresa juridică a furnizorului dat este una identica cu adresa juridica a cumpărătorului (mun. Chi5inau, str. Andrei Doga 4, MD-2024), fondatorul (JOSECO HOLDINGS CO. LIMITED (100,00%) și beneficiarul efectiv al întregului grup de companii este unul și același, iar despre administratorul acesteia Mihail Gidei există temeiuri rezonabile de a bănui faptul ca este angajat al unuia din cumpărătorii invocați.

Astfel, se conturează intenția de trucare a licitației inițiate. Efectiv, la aceiași adresa juridică, reprezentantul unui și aceluiași grup de companii elaborează caietul de sarcini, pregătește și prezintă oferta și tot el decide desemnarea câștigătorului.

Curios este și faptul că, NAVITAS ENERGY are un singur angajat, administratorul Miahi Gîdei, dar și o cifră de afaceri egală cu zero. Asta deși regulamentul Moldelectrica spune că cei care participă la licitație trebuie să dețină experiență pe piața achiziției de energie electrică și indicatori financiari pozitivi.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău