Șmecheriile Premier Energy?! Și-a tras o companie peste noapte doar pentru licitația de achiziție a energiei electrice?

25 Feb. 2022, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2022, 13:01 // Actual //  Lupu Eduard

Premier Energy  a emis un comunicat, în data de 9 februarie, prin care anunța despre încheierea etapei de recepționare a dosarelor de participare la procesul de licitație pentru procurarea energiei electrice pe următoarea perioadă contractuală, începând cu 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Drept urmare au fost evaluaţi şi precalificați pentru licitație următorii furnizori şi producători:

ЗАО „Mолдавская ГРЭС”

SA „Energocom”

„D..Trading” LLC (grupul DTEK),

„DE Trading” LLC (grupul Donbassenergo)

S.R.L. Navitas Energy

S.R.L. Furnizare Energie

Cel mai interesant lucru este că una dintre companii, S.R.L. Navitas Energy aparține tot Priemier Energy, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova cu o cotă de piață de 50%. Or, acest lucru s-a făcut cu încălcări pct. 2 al anexei nr. 1 al Hotărârii ANRE nr. 283/2020 din 07.08.2020 cu privire la aprobarea Regulilor pieței energiei electrice care stipulează expres că achiziția energiei electrice se efectuează printr-un proces de licitație competitiv, respectând principiile transparentei nediscriminării.

Astfel, pe lângă faptul includerii/menținerii NAVITAS ENERGY în lista furnizorilor precalificați care, pe de o parte, se prezintă drept furnizor licențiat pe piața liberă a energiei electrice din Republica Moldova ca parte a unui grup de companii (PREMIER ENERGY), din care fac parte atât (ÎCS „PREMIER ENERGY” SRL cât și (ÎCS „PREMIER ENERGY DISTRIBUTION” SA, în calitate de cumpărători, în cadrul propriilor licitații demarate. Din informațiile cu acces public se constata că adresa juridică a furnizorului dat este una identica cu adresa juridica a cumpărătorului (mun. Chi5inau, str. Andrei Doga 4, MD-2024), fondatorul (JOSECO HOLDINGS CO. LIMITED (100,00%) și beneficiarul efectiv al întregului grup de companii este unul și același, iar despre administratorul acesteia Mihail Gidei există temeiuri rezonabile de a bănui faptul ca este angajat al unuia din cumpărătorii invocați.

Astfel, se conturează intenția de trucare a licitației inițiate. Efectiv, la aceiași adresa juridică, reprezentantul unui și aceluiași grup de companii elaborează caietul de sarcini, pregătește și prezintă oferta și tot el decide desemnarea câștigătorului.

Curios este și faptul că, NAVITAS ENERGY are un singur angajat, administratorul Miahi Gîdei, dar și o cifră de afaceri egală cu zero. Asta deși regulamentul Moldelectrica spune că cei care participă la licitație trebuie să dețină experiență pe piața achiziției de energie electrică și indicatori financiari pozitivi.

Realitatea Live

14 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în primul trimestru al anului 2024, marcând cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. Conform raportului prezentat de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, această creștere survine după o perioadă de stagnare în 2023.

În perioada ianuarie-martie 2024, prețurile locuințelor au atins un nivel maxim istoric, cu o creștere estimată de 9,8%. Cu toate acestea, numărul de tranzacții imobiliare a scăzut, indicând o înviorare a pieței prin prețuri mai mari, dar cu activitate redusă. „Ultima dată când prețurile au fost atât de mari a fost în 2008,” a subliniat Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Statisticile arată că în 80% din cazurile de acordare a asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. De asemenea, 7,337 femei, 2,428 minori, 1,296 persoane cu dizabilități, 1,690 victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. În 3,561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență. În 1,700 de cazuri, solicitările de asistență juridică au fost respinse, datorită verificărilor veniturilor solicitanților.

Evoluția prețurilor a variat de-a lungul anilor. În 2023, prețurile au stagnat, dar în primul trimestru al anului 2024, prețurile au crescut cu 9,8%. Ioniță a remarcat că prețurile apartamentelor în Chișinău au avut o dinamică fluctuantă în ultimele două decenii, cu creșteri semnificative în anii 2000 și scăderi marcante în perioada crizei economice globale.

Economistul a evidențiat că în 2024, prețurile apartamentelor noi au crescut cu 11,9% în valoare anuală, iar piața secundară a înregistrat o creștere anuală de 9,8%. Acest fenomen este rar întâlnit în ultimii zece ani, indicând o preferință crescută pentru apartamentele de pe piața secundară.

Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost un alt subiect abordat de Ioniță. El a menționat că rata medie a dobânzii la creditele imobiliare a scăzut la 8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu 13% în perioada 2021-2022. Acest fapt, alături de creșterea veniturilor populației, a făcut ca accesul la creditele ipotecare să devină din nou o soluție viabilă pentru achiziționarea de locuințe.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a afirmat că piața imobiliară din Chișinău se află într-o fază de reechilibrare după o perioadă de stagnare și incertitudine. Creșterea prețurilor este susținută de cererea pentru locuințe noi și secundare, iar tendința de creștere a veniturilor contribuie la menținerea accesibilității locuințelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău