Șmecheriile Premier Energy?! Și-a tras o companie peste noapte doar pentru licitația de achiziție a energiei electrice?

25 Feb. 2022, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Feb. 2022, 13:01 // Actual //  bani.md

Premier Energy  a emis un comunicat, în data de 9 februarie, prin care anunța despre încheierea etapei de recepționare a dosarelor de participare la procesul de licitație pentru procurarea energiei electrice pe următoarea perioadă contractuală, începând cu 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Drept urmare au fost evaluaţi şi precalificați pentru licitație următorii furnizori şi producători:

ЗАО „Mолдавская ГРЭС”

SA „Energocom”

„D..Trading” LLC (grupul DTEK),

„DE Trading” LLC (grupul Donbassenergo)

S.R.L. Navitas Energy

S.R.L. Furnizare Energie

Cel mai interesant lucru este că una dintre companii, S.R.L. Navitas Energy aparține tot Priemier Energy, cel mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova cu o cotă de piață de 50%. Or, acest lucru s-a făcut cu încălcări pct. 2 al anexei nr. 1 al Hotărârii ANRE nr. 283/2020 din 07.08.2020 cu privire la aprobarea Regulilor pieței energiei electrice care stipulează expres că achiziția energiei electrice se efectuează printr-un proces de licitație competitiv, respectând principiile transparentei nediscriminării.

Astfel, pe lângă faptul includerii/menținerii NAVITAS ENERGY în lista furnizorilor precalificați care, pe de o parte, se prezintă drept furnizor licențiat pe piața liberă a energiei electrice din Republica Moldova ca parte a unui grup de companii (PREMIER ENERGY), din care fac parte atât (ÎCS „PREMIER ENERGY” SRL cât și (ÎCS „PREMIER ENERGY DISTRIBUTION” SA, în calitate de cumpărători, în cadrul propriilor licitații demarate. Din informațiile cu acces public se constata că adresa juridică a furnizorului dat este una identica cu adresa juridica a cumpărătorului (mun. Chi5inau, str. Andrei Doga 4, MD-2024), fondatorul (JOSECO HOLDINGS CO. LIMITED (100,00%) și beneficiarul efectiv al întregului grup de companii este unul și același, iar despre administratorul acesteia Mihail Gidei există temeiuri rezonabile de a bănui faptul ca este angajat al unuia din cumpărătorii invocați.

Astfel, se conturează intenția de trucare a licitației inițiate. Efectiv, la aceiași adresa juridică, reprezentantul unui și aceluiași grup de companii elaborează caietul de sarcini, pregătește și prezintă oferta și tot el decide desemnarea câștigătorului.

Curios este și faptul că, NAVITAS ENERGY are un singur angajat, administratorul Miahi Gîdei, dar și o cifră de afaceri egală cu zero. Asta deși regulamentul Moldelectrica spune că cei care participă la licitație trebuie să dețină experiență pe piața achiziției de energie electrică și indicatori financiari pozitivi.

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală