Șocul SUA care lovește Rusia: Putin mută pe ascuns cu China, pentru a scăpa de ochiul de vultur al Americii

15 Mai 2024, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mai 2024, 07:58 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele rus Vladimir Putin este pe cale să călătorească în China în prima sa călătorie în străinătate de când și-a asigurat încă șase ani la Kremlin. Șocul provocat de Statele Unite, care lovește Rusia, îl reprezintă sancțiunile secundare impuse țărilor terțe care ajută comerțul Moscovei cu produse pentru industria de Apărare.

Însă, președintele rus încearcă să mute pe ascuns și să stabilească cu China o strategie care să fenteze măsurile și să scape de ochiul de vultur al Americii.

Unul dintre obiectivele sale principale va fi să găsească modalități de a minimiza orice perturbare a liniei de salvare economică, pe care China i-a dat-o regimului său conflictual de la invazia totală a Ucrainei, potrivit Financial Times.
Este de remarcat faptul că, în timpul remanierii cabinetului său de duminică, oficialii cheie pentru relațiile chino-ruse au rămas pe loc. Noul său ministru al Apărării, Andrei Belousov, este un economist cu legături strânse cu conducerea chineză.

Din februarie 2022, Beijingul a devenit cea mai mare piață pentru petrol și gaze rusești, precum și o sursă cheie de importuri. Acestea variază de la bunuri de consum inocente la componente care mențin mașina militară în funcțiune. Având în vedere că furnizarea de bunuri chinezești cu dublă utilizare ajutând Kremlinul să depășească Ucraina și vestul, lăsând apărătorii ucraineni în fața unui avantaj rusesc în privința puterii de foc, Washingtonul încearcă acum să oprească acest flux.

În decembrie, Casa Albă a amenințat că va impune sancțiuni pentru orice plăți de compensare bancară pentru mașina de război rusă. La începutul acestui an, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, și secretarul de stat Antony Blinken, au vizitat China și au expus amenințările la adresa liderilor și instituțiilor financiare chineze. Deocamdată, acestea par să fi avut un anumit efect. Exporturile chineze către Rusia au scăzut cu 15,7% în martie și cu 13,5% în aprilie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Totuși, speranța că acest lucru va rezolva problema în mod concludent este o iluzie, susțin experții. În ultimii doi ani, guvernele rus și chinez au demonstrat o capacitate remarcabilă de a se adapta la restricțiile americane. Vizita lui Putin prezintă o nouă oportunitate de a analiza opțiunile în privat înainte de a le implementa în liniște, pe scară largă.

Este de așteptat ca el să fie însoțit de o echipă cu experiență din partea băncii centrale și a ministerului de finanțe, care sunt responsabile pentru eforturile Kremlinului de a dedolariza sistemul financiar rus din 2014.

Putin vrea să fenteze America
Până în decembrie 2023, renminbi/yuani (moneda Chinei – n.a.) a reprezentat mai mult de o treime din valuta din comerțul rus cu parteneri străini – de la practic zero înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei.

Depozitele în renminbi din Rusia s-au situat la 68,7 miliarde de dolari în 2023, depășind deținerile în dolari. Potrivit datelor băncii centrale ruse, împrumuturile în renminbi au crescut de aproape patru ori la 46,1 miliarde de dolari, în mare parte datorită conversiei datoriilor din dolari și euro în renminbi.

Rusia și China folosesc infrastructura locală pentru derularea și compensarea tranzacțiilor. În urma sancțiunilor din 2014, Rusia a stabilit un analog intern pentru Swift, cunoscut sub numele de sistemul de mesagerie financiară al Băncii Rusiei (SPFS), a cărui utilizare este acum obligatorie.

China operează propriul sistem de plăți interbancare transfrontaliere (Cips), care include acum aproximativ 30 de bănci rusești. În timp ce Cips nu poate rivaliza cu Swift în volum, războiul din Ucraina îi alimentează expansiunea. Tranzacțiile zilnice au crescut cu 50% în 2022, iar apoi cu încă 25% în primele trei trimestre ale anului 2023. Cips nu procesează doar plăți între China și Rusia.

Dar numai acest lucru nu va proteja băncile chineze de sancțiuni în cazul în care Washingtonul descoperă tranzacții interzise. Următorul pas pentru Moscova și Beijing, așadar, va fi crearea unei infrastructuri sofisticate pentru compensarea celor mai sensibile plăți.

Este probabilă implicarea mai multor companii ființe ca intermediari, inclusiv din țări din Asia Centrală și din Golf. Desigur, astfel de tranzacții vor fi mai costisitoare și vor dura mai mult timp, dar pentru SUA vor fi mult mai greu de găsit și de blocat.

Deocamdată, desigur, astfel de mecanisme nu pot fi decât o soluție mozaică. Mai devreme sau mai târziu, este posibil să fie detectate de ochii de vultur ai guvernului SUA.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău